U Zlatnoj Gredi održan peti blok STEM Akademije

26.04.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U Kući u prirodi u Zlatnoj Gredi 21. i 22. travnja 2022. održan je peti blok edukacije STEM Akademije koju provodimo kao dio aktivnosti projekta STEM za održivu budućnost. Ovom edukacijom želimo ojačati predstavnike OCD-a i akademske zajednice za popularizaciju STEM-a. Predstavnici partnera proširili su svoje znanje o društvenom poduzetništvu i društveno korisnom učenju, o makerspaceu i design thinkingu.

Svrha projekta “STEM za održivu budućnost” je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva, studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i dr.

Tema kojoj je posvećen ovaj edukacijski blok bila je društveno poduzetništvo s kojim nas je upoznala Sonja Vuković iz udruge Slap. U izlaganju potkrijepljenom brojnim primjerima dobre prakse, prenijela nam je da je društveno poduzetništvo poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti kod kojeg se stvorena dobit/višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice. Jasmin Sadiković iz udruge Zeleni Osijek predstavio nam je primjer dobre prakse društvenog poduzetništva “Zlatna Greda-kuća u prirodi” u kojoj se je odvijao program STEM Akademije. Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a približila je sudionicima društveno korisno učenje, model putem kojeg studenti uče i razvijaju se sudjelovanjem u aktivnostima koje odgovaraju potrebama zajednice, koje su integrirane u akademski kurikulum i ostvaruju vrijeme za promišljanje i raspravu o iskustvima stečenima tijekom sudjelovanja u aktivnostima te društvenu ulogu visokoobrazovnih institucija, a nastavili smo s temom makerspacea (prostorima zajedničkog stvaranja) koju je predstavila Deborah Hustić iz udruge Radiona kao i ostale djelatnosti kojima se Radiona bavi.  Ostatak dana iskoristili smo za posjet OPG-u Matijević i vidikovcu Batina.

Drugi dan nastavili smo sa zanimljivim radom u grupama koji nam je poslužio za bolje razumijevanje metode design thinkinga (metoda za praktično i kreativno rješavanje problema) koju koriste brojni start-upovi, svjetske organizacije, ali čak i javni sektor što je moderirala Deborah Hustić. Potom smo se uputili do Tikveša koji će nakon obnove postati prezentacijsko-edukacijski centar za valorizaciju prirodne baštine parka prirode Kopački rit, a uslijedio je posjet primjeru dobre prakse u Osijeku.  U Solderedu nas je ugostio David Zovko, mladi vlasnik ove tvrtke koja se bavi dizajnom i izradom matičnih ploča.  Sav edukacijski sadržaj koji se objavljuje na blogu Soldereda je open-source što je važan doprinos maker zajednici.

Projekt provodimo u suradnji s Udrugom Radiona, Tehničkim veleučilištem u Zagrebu i Veleučilištem u Šibeniku. Više o projektu pogledajte OVDJE.

Više o prijašnjim modulima edukacije pogledajte na sljedećim poveznicama:

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a.

     

Pin It on Pinterest

Share This