U Zagrebu održana Konferencija o digitalnoj inkluziji

21.02.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Predstavnice ODRAZ-a 17. veljače 2022. sudjelovale su na hibridnoj Konferenciji o digitalnoj inkluziji u organizaciji Grada Zagreba i Mreže za razvoj digitalne pismenosti, čiji je ODRAZ član. Program se sastojao od niza tematskih predavanja o digitalnoj pismenosti i neformalnom obrazovanju, a predstavljeni su i rezultati istraživanja o potrebama digitalne inkluzije ranjivih skupina. Direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić moderirala je panel raspravu o politikama digitalne inkluzije regionalnih i lokalnih samouprava, u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, savjetnik gradonačelnika Grada Zagreba Branimir Šutalo i Robert Kelemen iz Varaždinske županije.

Prisutnima se uvodno obratio direktor Telecentra Žarko Čižmar, voditelj Mreže za razvoj digitalne pismenosti, trogodišnjeg projekta razvoja mreže partnera iz civilnog, javnog i privatnog sektora čiji je cilj razvoj digitalne pismenosti građana.

Prezentacijski dio konferencije otpočeo je izlaganjem osnivačkog direktora Akademije e-Uprave Estonije. Ivar Tallo prezentirao je primjere najbolje europske prakse digitalne transformacije javne uprave Estonije.

Nakon inspirativnog izlaganja iz Estonije, okupljenima se obratio dekan Algebre, Mislav Balković, koji je govorio o neformalnom učenju u funkciji razvoja digitalne pismenosti, pobliže upoznavši sudionike s društvenim i gospodarskim konteksom obrazovanja. 

U nastavku su nam se na daljinu pridružili Riina Vuorikari i Stefano Kluzer prezentirajući  novu verziju europskog okvira digitalnih kompetencija za građane DigComp 2.2 razvijenog u suradnji Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije i zajednice prakse All Digital DigComp.

Znanstvenice s Fakulteta organizacije i informatike Nikolina Žajdela Hrustek i Antonela Čižmešija potom su predstavile rezultate istraživanja o potrebama digitalne inkluzije starijih osoba, osoba s invaliditetom, stanovnika otoka i ruralnih sredina. Ovo znanstveno istraživanje provedeno je u razdoblju od rujna do prosinca 2021. u sklopu gore spomenutog projekta.

Nakon kratke pauze, okupljenima su prigodno se obratili Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba i Frane Šesnić, direktor ZICER-a, u čijem je prostoru, između ostalog, organizirana ova konferencija.

Tomašević je istaknuo kako digitalizacija pred nas postavlja brojne izazove, među kojima je pristup građana informacijskim tehnologijama, neovisno o njihovoj ekonomskoj moći, društvenome statusu, dobi ili zdravstvenome stanju najizazovniji.

Šesnić je rekao je kako se digitalizacijom svima omogućuje dostupnost znanja i informacija te da upravo startupovi koji se razvijaju u ZICER-u svojim tehnološkim inovacijama i rješenjima iz područja umjetne inteligencije i robotike rade na kreiranju preduvjeta  uključivosti radi poboljšavanja kvalitete života, ne samo na lokalnoj nego i na globalnoj razini.

Za kraj prvog dijela upriličena je zanimljiva panel rasprava o politikama digitalne inkluzije regionalnih i lokalnih samouprava, u kojoj su sudjelovali predstavnici Zagreba, Rijeke i Varaždinske županije – Branimir Šutalo, savjetnik gradonačelnika Zagreba; Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke i Robert Kelemen iz Varaždinske županije. Rapravu je moderirala Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a.

Prema istraživanju (Analiza digitalne spremnosti hrvatskih gradova) koje je Apsolon napravio za 2021. za hrvatske gradove Rijeka je već danas digitalizirala oko 76% usluga. Rijeka ima svoj digitalni plan, koji je sastavni dio Plana razvoja grada Rijeke za razdoblje 2021.-2027., istaknuo je u panelu gradonačelnik Filipović.

U drugom dijelu događanja predstavnici nekoliko zagrebačkih udruga (Hrvatski informatički zbor, Zaklada „Zajednički put“, Udruga invalida rada Zagreba, Centar UP2DATE i Knjižnice grada Zagreba) prezentirali su potrebe i praksu digitalne inkluzije svojih članova.

Posljednji dio konferencije bio je posvećen temi javnih politika, u koju nas je zanimljivim izlaganjem uveo Zdravko Petek s Fakulteta političkih znanosti.

Aktualne informacije o načinu provođenja digitalne politke u Austriji predstavio je Klaus Hoeckner, zamjenik glavnog direktora Udruge za pomoć slijepim i slabovidnim osobama Austrije. Posljednje izlaganje o politikama digitalne inkluzije s fokusom na NEET populaciju održao je Predrag Bejaković s Instituta za javne financije.

Bogat program konferencije završio je radionicom za članice Mreže za razvoj digitalne pismenosti na kojoj se razgovaralo o smjernicama razvoja digitalne inkluzije.

Mreža za razvoj digitalne pismenosti priprema smjernice razvoja javnih politika digitalne inkluzije, koje mogu poslužiti u razradi strateških i operativnih planova u okviru Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. ODRAZ je član Mreže i koordinator radne skupine 1. Digitalno građanstvo u sklopu koje će biti izrađene smjernice za oblikovanje javnih politika za razvoj digitalnog građanstva.

Projekt  je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Više o projektu saznajte OVDJE.

 

Pin It on Pinterest

Share This