Što smo naučili u Koprivnici o javno-privatnim partnerstvima i rješenjima u ruralno-ubranoj mobilnosti?

01.02.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Kao dio aktivnosti projekta “CLIMASUM”, u Koprivnici su 26. i 27. siječnja 2022. održane dvije hibridne radionice tijekom kojih su polaznici imali prilike saznati više o novostima u javno-privatnim partnerstvima prilikom planiranja, organizacije i ugovaranja te rješavanju pitanja učinkovitog povezivanja gradova i ruralne okolice. Radionice su okupile članove mreže CIVINET Slo-Cro-JIE, predstavnike lokalne vlasti, prometne stručnjake, pružatelje usluga mobilnosti, studente i istraživače. Nekih 70-ak sudionika, bilo na daljinu ili prisutnih u Koprivnici, moglo se uključiti u raspravu ili postavljati pitanja.

Prvi dan radionice 26. siječnja organizirao je CIVITAS u suradnji s EIT Urban Mobilityjem i CIVINET-om Slo-Hr-JIE. Tema su bili inovativni modeli planiranja, organiziranja i ugovaranja različitih oblika mobilnosti u gradovima, dok je fokus radionice bio na javno-privatnom partnerstvu u mobilnosti.

Drugi dan radionice 27. siječnja naglasak je bio na ruralno-urbanoj mobilnosti, odnosno pitanju održivog povezivanja gradova s ruralnom okolicom na primjeru šire urbane regije Koprivnice. Regionalnu radionicu razmjene među gradovima organizirao je CIVITAS u suradnji s CIVINET-om Slo-Hr-JIE i Gradom Koprivnicom.

Nakon predavanja, u kraćoj diskusiji koju je moderirao Predrag Brlek sa Sveučilišta Sjever, predavači su zaključili kako je ključno da lokalna vlast u kreiranje rješenja uključi lokalno stanovništvo i njihove potrebe. 

U nastavku radionice Nebojša Kalanj i Predrag Brlek osvrnuli su se na rezultate projekta CIVITAS DYN@MO i tako uveli sudionike u studiju slučaja o lokalnim izazovima u Koprivnici.

Studenti sa Sveučilišta Sjever predložili su razvijanje aplikacije u kojoj bi korisnici javnog biciklističkog i autobusnog prijevoza mogli znati u realnom vremenu koje im je prijevozno sredstvo na raspolaganju što bi, vjeruju, povećalo učestalost korištenja javnog prijevoza. Sudionici su dalje zaključili kako je potrebno podići svijest ljudi i predložili su alate kojima bi se javnost i dionici iz ruralnog područja uključili u planiranje efikasnijeg javnog prijevoza u Koprivnici. Usto je istaknuta važnost uključivanja lokalnih medija koji će omogućiti uključivanje šire javnosti te tako potaknuti moguću suradnju među zainteresiranim dionicima. Nakon toga će uslijediti širenje biciklističke i autobusne mreže koje će odgovarati korisnicima.

* Opširniji izvještaj dostupan je na web stranici mreže CIVINET. 

* Više o projektu CLIMASUM pročitajte OVDJE.

Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU).

Pin It on Pinterest

Share This