Sinergije urbane mobilnosti kao tema konferencije u Zaboku

15.06.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Konferencija Sinergije urbane mobilnosti bila je prva konferencija EIT Urban Mobility RIS Hub-a Hrvatska, a održana je u Energetskom centru Bračak u Zaboku 9. lipnja 2022. godine. Cilj je bio kroz četiri panela promotriti urbanu mobilnost kao jedan od alata u službi energetske transformacije. 

Među 20 panelista na konferenciji bio je Goran Lampelj iz ODRAZ-a, tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. Konferencija je okupila sudionike svih sektora zainteresirane za urbanu mobilnost te njezinu ulogu u prostornom i prometnom planiranju jednako kao i u mitigaciji učinaka klimatskih promjena. 

Zaključci svih panela potvrdili su potrebu povezivanja energetskog klimatskog, prostornog i prometnog planiranja što je na početku istaknuo i Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja REGEA-e. Sudionike je potom s EIT Urban Mobilityjem upoznao Bence Huba, RIS manager iz Mađarske, a s ovogodišnjim aktivnostima, ali i misijom i vizijom EIT Urban Mobility RIS Hub-a Hrvatska Miljenko Sedlar i Petra Grgasović (REGEA).

Središnja misao prvog panela Energija, klima i održiva gradska mobilnost bila je kako je dekarbonizacija prometnog sektora ključna za sprječavanje daljnjeg rasta prosječne globalne temperature. Tehnologije vodika i električnih vozila prepoznate su kao važne te da ih je potrebno paralelno razvijati. Kao osnovni preduvjet daljnje tranzicije nužno je omogućiti sustavno uvođenje novih rješenja u gradske četvrti i gradove u cjelini za što je potrebno izmijeniti i prilagoditi proces prostornog planiranja.

Upravo je zaključak drugog panela Aktivna mobilnost, javni prijevoz putnika i klima bio kako dinamični uvjeti današnjice zahtijevaju dinamičnu prilagodbu te dinamičniji sustav prostornog planiranja. Osim toga, panel je u fokusu imao planove održive urbane mobilnosti (SUMP), potrebu njihovog poboljšanja, nadogradnje i prilagodbe te potrebu integracije s klimatskim planiranjem. Jedan od panelista ovoga panela bio je i Goran Lampelj koji je predstavio projekt CLIMASUM kao jedan od primjera kako ublažavati klimatske promjene putem održive urbane mobilnosti.

Panel Sinergija javnog i privatnog sektora pri planiranju urbane logistike otvorio je brojna pitanja, a najvažnije je bilo koji su mogući modaliteti suradnje glavnih aktera ovog specifičnog sektora. Infrastruktura, tehnologija, zakonodavstvo i klijenti identificirani su kao ključna polazišta u analizi i daljnjem razvoju dostave tereta u gradovima.

Posljednji panel Razvoj talenata i inovacija u urbanoj mobilnosti isticao je ulogu visokog obrazovanja u razvoju održivih sustava urbane mobilnosti te inovacijski potencijal i klimu u Hrvatskoj koja je ocijenjena kao umjereno povoljna.

Zaključak konferencije bio je kako nas, osim prilagodbe na klimatske promjene, očekuje prilagodba na sve dinamičnije prostorno-planerske zahtjeve suradnjom svih sektora s ciljem dekarbonizacije prometa.

Više o konferenciji potražite OVDJE.

 

Pin It on Pinterest

Share This