Održane radionice za mlade na temu klimatskih promjena i svijeta poslije pandemije u sklopu projekta STEM za održivu budućnost

05.04.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

ODRAZ je održao četiri radionice na temu Klimatskih promjena i Svijeta poslije pandemije 22. i 29. ožujka te 4. travnja 2022. godine. Na radionicama je 60-ak mladih upoznato s posljedicama klimatskih promjena na suvremeno društvo i alatima za sistemske promjene i korištenje prirodnih resursa bez narušavanja ekosustava. Radionice su održane u sklopu projekta STEM za održivu budućnost.

Svrha projekta “STEM za održivu budućnost” je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva, studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i dr.

U suradnji s udrugom Radiona i mentorskom podrškom partnerskih institucija, ODRAZ je osmislio i proveo dvije tematske radionice u svrhu popularizacije STEM-a.

Radionica Klimatske promjene i STEM

Radionica se bavila različitim tehnologijama i vrstama obnovljivih izvora energije, kružnom (cirkularnom) ekonomijom u suvremenom društvu, europskim Zelenim planom, novim oblicima zelene mobilnosti i održivih mogućnosti transporta, modernim načinima gradnje te pretvaranjem sive infrastrukture u zelenu. Poseban naglasak je stavljane na promišljanje i osmišljavanje gradskih jezgri i ˝vrućih˝ otoka (heating island) u gradskim cjelinama koje podižu temperaturu grada zbog neprilagođene arhitekture. Polaznici radionice dobili su dubinsko poznavanje posljedica klimatskih promjena na suvremeno društvo te alate na koji način mogu raditi strukturne i održive projekte za promjenu prema zelenoj infrastrukturi i obnovljivim sustavima.

Radionicu je održala Magdalena Makar iz ODRAZ-a.

Radionica Svijet poslije pandemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2

Radionica je bila usmjerena na teme: klimatske promjene, prenatrpanost urbanih gradskih cjelina, uništavanje bioraznolikosti, nekontrolirane migracije, nedovoljno razvijene strategije zelene mobilnosti i prometa u praksi. Polaznici radionice su analizirali uzroke i posljedice koristeći najsuvremenija znanstvena istraživanja i praktične alate te osmišljavali zelena inovativna tehnička rješenja koja koriste i najsuvremeniju tehnologiju i tradicionalne vještine (crafts and knowledge) s ciljem kreiranja digitalno kompetentnog i umreženog uključivog društva.

Radionica je također pokrila teme poput sistemskih promjena i održivih koncepata razvoja znanosti i tehnologije te zelenog menadžmenta urbane infrastrukture. Diskutiralo se o mogućnostima digitalnog i umreženog društva u primjeni tehnologija obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisija CO2 i stvaranju kvalitetnijeg zelenog urbanog okoliša.

Radionicu je održala Elizabet Gašparov iz ODRAZ-a.

Projekt provodimo u suradnji s Udrugom Radiona, Tehničkim veleučilištem u Zagrebu i Veleučilištem u Šibeniku. Više o projektu pogledajte OVDJE.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a.

     

Pin It on Pinterest

Share This