Održana konferencija o digitalnoj inkluziji starijih osoba i ranjivih skupina

22.05.2023 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

Kako uključiti digitalno isključene bila je tema konferencije o digitalnoj inkluziji u kontekstu osnaživanja starijih osoba i ranjivih skupina. Konferencija je održana 19. svibnja 2023. u Algebra Spark Space centru u organizaciji  ODRAZ-a, Telecentra, Fakulteta organizacije i informatike te Hrvatskog informatičkog zbora – članova Mreže za razvoj digitalne pismenosti.

Konferencija je priređena u sklopu projekta Digitalna.hr. Događanje je otvorila Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a prezentirajući projekt Digitalna.hr.
Žarko Čižmar iz Telecentra zatim je prisutnima predstavio smjernice za digitalnu inkluziju ranjivih društvenih skupina, izrađene u okviru ovog projekta.
U nastavku je prikazano nekoliko primjera dobre prakse:

Nakon zanimljivih izlaganja održana je panel rasprava “Kako uključiti digitalno isključene?” u sklopu koje se razgovaralo o tome što je to digitalna inkluzija te što bi od digitalnih znanja i vještina svi građani trebali usvojiti i zašto. Treba li nam sustavan pristup digitalnoj inkluziji, tko bi trebao provoditi programe digitalne inkluzije te gdje bi se ti programi trebali provoditi.

Rasprava se dotaknula i potrebe stručnih e-facilitatora koji bi trebali pružati usluge digitalne inkluzije, programa digitalne inkluzije kao sastavnog dijela građanskog odgoja mladih, kao i smjera u kojem bi trebali ići projekti razvojne inkluzije.

U panelu su sudjelovali Robert Kelemen (Varaždinska županija), Ivan Penava (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva), Marko Horvat (Fakultet elektrotehnike i računarstva), Marija Livajušić (Centar UP2DATE ) i Stanko Svečak (Udruga invalida rada grada Zagreba).

Naglasci konferencije i panel rasprave:

  • potrebno je raditi na inkluziji svih skupina – nitko ne bi smio biti uskraćen za pristup digitalnim uslugama 
  • nužan je sustavan pristup u koji trebaju biti uključeni svi – lokalno, regionalno i globalno, uz međusektorsku suradnju
  • aplikacije i tehnička rješenja mogu se napraviti relativno brzo, ali navike se mijenjaju sporo
  • nove tehnologije mijenjaju se preko noći, obrazovni sustav ne stigne pratiti promjene
  • početi s malim koracima i iskoristiti postojeće mogućnisti
  • za sustavna rješenja koristiti i neformalno obrazovanje
  • u sklopu školskog sustava stvarati mlade edukatore
  • važna je uloga medija i poslovnog sektora – to može biti i volonterski doprinos (korporativno volontiranje)
  • uključiti korisnike od samog početka u oblikovanje javnih politika.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Telecentra.

Više na: https://www.odraz.hr/projekti/svi-projekti/mreza-za-razvoj-digitalne-pismenosti i https://digitalnapismenost.com.hr

#digitalnapismenost #digitalnauključenost #ranjiveskupine #starijeosobe #mrežazarazvojdigitalnepismenosti #EuropeanYearOfSkills2023 #algebra

Pin It on Pinterest

Share This