Održan prvi trening-program Akademije održivog razvoja u sklopu projekta Održiva istina

12.03.2024 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

U Zagrebu je 7. i 8. ožujka 2024. održan prvi trening-program Akademije održivog razvoja u sklopu projekta Održiva istina. Cilj Akademije je doprinijeti aktivaciji nastavnika i partnera u razvoju kompetencija, aktivnog sudjelovanja te razotkrivanja dezinformacija u području održivog razvoja. 

Cilj projekta Održiva istina je jačanje otpornosti društva na dezinformacije smanjenjem količine dezinformacija, misinformacija i lažnih vijesti u javnom prostoru, jačanje informacijske pouzdanosti i sigurnosti kod konzumiranja medijskih sadržaja i korištenja društvenih mreža, jačanje kvalitete novinarstva i vjerodostojnog izvještavanja i jačanje medijske pismenosti.

Program je počeo međusobnim upoznavanjem. Sudionici su bili predstavnici partnerskih organizacija:

Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić, Veleučilište u Virovitici i TV zapad. Trenerice su bile Elizabet Gašparov i Magdalena Makar iz udruge ODRAZ.  

Nakon predstavljanje sudionika, održana je prezentacija o održivom razvoju i Globalnim ciljevima održivog razvoja. Kroz interaktivni rad, sudionici su naučili zašto je važan održivi razvoj i koji su glavni izazovi i rješenja u postizanju održivosti. Podijeljeni u tri grupe, sudionici su imali zadatak povezati podciljeve (targete) Globalnih ciljeva s 17 glavnih Ciljeva. Nakon toga, odabrali su tri najvažnija Globalna cilja te provjerili uspješnost u provedbi tih ciljeva na nacionalnoj i EU razini koristeći se EUROSTAT-ovim statističkih alatima. Svoja rješenja predstavili su ostalim grupama.

Nakon grupnog rada kojem je zadatak bio detaljnije se upoznati s Ciljevima, održana je prezentacija o klimatskim promjenama u kojem je prezentirana sadašnja situacija, ali i klimatski scenariji koji su mogući ako gospodarstvo i društvo nastavi po istom ekonomskom principu.

Drugi dan programa nastavljen je s temom o klimi. Sudionici su imali prilike biti u ulozi donositelja odluka i različitih interesnih skupina kroz grupni rad EN-Roads, simulacijski model koji se koristi za testiranje klimatskih rješenja i generiranje klimatskih scenarija za budućnost. Nakon grupnog rada, svoja rješenja su predstavili ostalim grupama, a sudionici su komentirali njihove scenarije. Program je završen s prezentacijom o dezinformacijama u području održivog razvoja. Sudionici su se upoznali s informacijama koje se tiču održivosti, konzumerizma, recikliranja, degradacije okoliša i digitalnih tehnologija.

.

.

.

Projekt financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

 

Pin It on Pinterest

Share This