Održan drugi trening-blok Akademije održivog razvoja u sklopu projekta Održiva istina

22.04.2024 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

U Zagrebu je 18. i 19. travnja 2024. održan drugi trening-program Akademije održivog razvoja u sklopu projekta Održiva istina. Cilj Akademije je doprinijeti aktivaciji nastavnika i partnera u razvoju kompetencija, aktivnog sudjelovanja te razotkrivanja dezinformacija u području održivog razvoja.

Cilj projekta Održiva istina je jačanje otpornosti društva na dezinformacije smanjenjem količine dezinformacija, misinformacija i lažnih vijesti u javnom prostoru, jačanje informacijske pouzdanosti i sigurnosti kod konzumiranja medijskih sadržaja i korištenja društvenih mreža, jačanje kvalitete novinarstva i vjerodostojnog izvještavanja i jačanje medijske pismenosti.

Sudionici su bili predstavnici partnerskih organizacija:

Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić, Veleučilište u Virovitici i TV zapad. Trenerice su bile Elizabet Gašparov, Magdalena Makar i Lidija Pavić-Rogošić iz udruge ODRAZ.  

Nakon predstavljanje sudionika, održana je prezentacija o dezinformacijama u području klimatskih promjena. Sudionici su educirani zašto su klimatske promjene često meta dezinformacija; koje su najčešće dezinformacije o klimatskim promjenama; opisani su primjeri oblikovanja javnog mnijenja te izvori dezinformacija, motivacija i interes za njihovim širenjem.

Klimatske dezinformacije su sadržaj koji umanjuje razumijevanje postojanja i/ili utjecaja klimatskih promjena odnosno nedvosmislenog ljudskog utjecaja na klimatske promjene; pogrešno predstavlja znanstvene podatke, uključujući izostavljanje ili selektivan odabir podataka, kako bi se narušilo povjerenje u klimatsku znanost, institucije usmjerene na klimu, stručnjake i rješenja; te lažno prikazuje pojedine aktivnosti kao podršku ostvarenju klimatskih ciljeva, dok one zapravo doprinose klimatskim promjenama ili su u suprotnosti sa znanstvenim konsenzusom o ublažavanju ili prilagodbi klimatskim promjenama.

Tema drugog dana bila je socijalni kapital i dobro upravljanje. Objašnjeno je koji su sektori u društvu, na koji način javnost može sudjelovati te zašto je važno međusektorsko partnerstvo za lokalni razvoj. Socijalni kapital su sve aktivnosti, akcije, pojedinci i skupine koji vlastitim i zajedničkim djelovanjem pridonose razvoju zajednice i obogaćuju cjelokupan život zajednice.

.

.

.

Projekt financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

 

Pin It on Pinterest

Share This