Održan CIVINET-ov webinar o prelasku na dugoročno održiv prometni sustav

11.05.2023 | ODRAZ-ove vijesti

Povod za organizaciju webinara bilo je nedavno usvajanje razmatračkog mišljenja o prijelazu na dugoročno održiv prometni sustav na travanjskoj plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Švedsko predsjedništvo koje trenutno predsjeda Vijećem EU-a smatra da je potrebno ubrzati ovu tranziciju, kako bi EU prednjačila u zelenoj tranziciji. Webinar je kao dio aktivnosti projekta CLIMASUM organizirao ODRAZ, tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE u suradnji s EGSO-om. Webinar je okupio 60 sudionika iz Hrvatske, Srbije, Grčke, Češke, Slovenije, BiH i dr.

„Priprema mišljenja na temu prijelaza na održive prometne sustave svakako nije bila lak zadatak, s obzirom na to da pokriva širok spektar – područja poput različitih načina putovanja, energije i goriva, ali i sve tri dimenzije održivog razvoja – ekonomsku, ekološku i društvenu” istaknula je u uvodnom obraćanju Lidija Pavić-Rogošić. Kao članica
EGSO-a bila je predsjednica studijske grupe koja je radila na izradi mišljenja te je moderirala ovaj webinar.

Stefan Back, izvjestitelj i Mateusz Szymanski, su-izvjestitelj predstavili su EGSO-ovo mišljenje o prijelazu na dugoročno održiv prometni sustav, pri čemu je posebna pažnja posvećena društvenoj dimenziji buduće mobilnosti.

„Prijelaz na dugoročno održiv prometni sustav mora se provesti tako da građani i poduzeća, uključujući industriju i prometni sektor, prihvate cilj smanjenja emisija za 90% u prometnom sektoru do 2050., kao i načine i sredstva postići ovo” spomenuo je g. Back.  

Mateusz Szymanski predstavio je sveobuhvatne društvene ciljeve EGSO-a u području prometa:

  • Dinamičnu i ambicioznu politiku koja uključuje rješavanje problema zagušenja i nedostatka pristupa koji može izolirati pojedince – posebno starije osobe ili osobe s invaliditetom – u njihovim domovima, i
  • Uključivanje aktera civilnog društva – područje prometa zahtijeva snažnije i inkluzivnije uključivanje civilnog društva u kreiranje i provedbu politika.

Također je spomenuo glavne teme/prioritete: ravnoteža, pristupačnost, prilagodljivost i proces kreiranja/planiranja politika.

U drugom dijelu pozornost je stavljena na održivu urbanu mobilnost. Poslušali smo zanimljiva izlaganja belgijskih kolega iz mreže Polis i Grada Leuvena. Polis je vodeća mreža europskih gradova i regija posvećenih inovacijama u prometu. Grad Leuven je domaćin ovogodišnje Polisove konferencije o održivoj mobilnosti.

Pedro Homem de Gouveia iz Polisa govorio je o tome kako NE transformirati urbanu mobilnost i upozorio na lekcije naučene od europskih predvodnika u urbanoj mobilnosti.

Tim Asperges upoznao nas je s primjerima dobrog planiranja i provedbe mjera za kvalitetniju u zeleniju mobilnost u Leuvenu, koji je među 100 izabranih europskih gradova u misiji EU-a za klimatski neutralne i pametne gradove do 2030. U svom je izlaganju istaknuo važnost uloge lokalne samouprave u provedbi mjera usmjerenih prema održivom prometu.    

Uslijedila je kratka rasprava sa sudionicima i završne riječi govornika.

 Po završetku, istaknuto je sljedeće:
– inovacije su društveni proces
– važni su stručnjaci, a ne političari – stručnjaci su ti koji donose nove ideje i planove

Snimka webinara objavljena je na ODRAZ-ovom You tube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=UNek4obnu6g

Prezentacije su objavljene na web stranici CIVINET-a:
https://civinet-slohr.eu/hr/multimedija/prezentacije

Mišljenja EGSO-a

Više o aktivnostima mreže CIVINET saznajte ovdje: civinet-slohr.eu

.

.

.

Webinar je organiziran kao dio aktivnosti projekta CLIMASUM. Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative #EUKI njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

Pin It on Pinterest

Share This