Održan CIVINET-ov webinar o čistim vozilima i inovativnim tehnologijama u planiranju održivog prometa

27.05.2021 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Na drugom ovogodišnjem webinaru, održanom 19. svibnja 2021. u organizaciji ODRAZ-a kao tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE, 60-ak sudionika imalo je prilike nešto više saznati o zelenom vodiku, električnim automobilima, električnim autobusima u javnom prijevozu, autonomnim vozilima, centraliziranim sustavima upravljanja prometom i inteligentnim transportnim sustavima. Predavači iz Maribora i Beča te akademske zajednice iz Hrvatske i Srbije održali su zanimljiva izlaganja na temu vozila budućnosti i novih tehnologija u planiranju prometa. Moderator webinara bio je Marko Stančec iz ODRAZ-a.

Doc.dr.sc. Ankica Kovač sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje na webinaru je govorila o potencijalu vodikovih tehnologija u energetskoj tranziciji s fokusom na sektor prometa. U svom je izlaganju zaključila kako na temelju trendova, ciljeva i vizija za Koreju, Japan, Kinu, Europu, Kaliforniju kao i svjetske vizije Vijeća za vodik za 2050. godinu, vodik i gorivni članci imaju snažan potencijal za igranje presudne uloge za održivu mobilnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

  .

  Temu elektrifikacije cestovnog prometa s fokusom na dekarbonizaciju prometa temeljenu na obnovljivim izvorima energije predstavio je doc.dr.sc. Vedran Kirinčić s riječkog Tehničkog fakulteta.

  Iskustva korištenja električnih autobusa u javnom prijevozu u Gradu Mariboru i razvoj elektromobilnosti na području grada prezentirao je Aleš Klinc iz mariborske gradske uprave, čije je gradsko vijeće još 2015. godine usvojilo Plan održive urbane mobilnosti Grada Maribora.

  Thomas Piribauer iz tvrtke Prisma Solutions predstavio je Digibus, austrijski vodeći projekt za autonomna vozila u javnom prijevozu, koji je imao za cilj istraživanje i ispitivanje metoda, tehnologija i modela za provjeru pouzdanog i
  sigurnog upravljanja prometom automatiziranih shutllova kao dijela intermodalnog regionalnog sustava mobilnosti.

  Preostala dva izlaganja, osvrnula su se na nove tehnologije u planiranju prometa.

  Doc. dr. sc. Pero Škorput sa Zavoda za inteligentne transportne sustave Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu govorio je o autonomnim vozilima i centraliziranim sustavima upravljanja prometom. U svom je izlaganju naglasio kako razvoj umreženog i kooperativnog prometnog sustava, postavlja nove zahtjeve pred stručnjake i znanstvenike koji proučavaju, kreiraju, razvijaju, implementiraju i održavaju prometne sustave i prometnu infrastrukturu. Nužno je postizanje veće razine interaktivnosti i interoperabilnosti prometnih sustava. Otklanjanje barijera u smislu fragmentiranosti i izoliranosti prometno relevantnih informacija i znanja u problemskoj domeni zahtijeva se kao „condicio sine qua non” za uspostavu autonomne vožnje i centralnih sustava upravljanja prometom. Budući razvoj prometnog sustava i nadogradnja postojeće prometne infrastrukture prema metodologiji razvoja ITS jedina su alternativa u uspostavi infrastrukturne platforme na centralno upravljanje prometom i autonomnu vožnju.

  Planove za razvoj inteligentnih transportnih sustava u Srbiji predstavio je prof. dr. Vuk Bogdanović s Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. U svom je izlaganju predstavio razvoj Nacionalne prometne strategije, čiji je primarni cilj pripremiti novu koherentnu nacionalnu multimodalnu prometnu strategiju i akcijski plan za usmjeravanje održivog razvoja prometnog sektora za razdoblje 2022. – 2030., kojim će se poboljšati usluge prijevoza, privući nova ulaganja u siromašnije regije, poboljšati kvaliteta života, potaknuti inovacije, promovirati trgovina te pridonijeti poboljšanju odnosa sa zemljama u susjedstvu.

  Videosnimka s webinara dostupna je OVDJE.

  Treći webinar na temu “Planiranje održive mobilnosti u ruralnim područjima” bit će organiziran na jesen.

   * Više o aktivnostima mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE: https://civinet-slohr.eu/

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Pin It on Pinterest

  Share This