Na šibenskoj Tvrđavi sv. Ivana predstavljena prometno-prostorna rješenja za gradove budućnosti

28.07.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Povodom Dana otvorenih vrata, u novootvorenom prostoru šibenske Tvrđave sv. Ivana održana je jednodnevna konferencija “Prometno-prostorna rješenja za gradove budućnosti” 22. srpnja 2022.  Cilj konferencije bio je upoznati sudionike s do sada poduzetim aktivnostima na revitalizaciji gradskih prostora kao i potencijalnim rješenjima mobilnosti koje planira Grad Šibenik.

Predstavljena su rješenja javnih prostora i mobilnosti koja prate suvremene trendove – aktivnu mobilnost, revitalizaciju prostora, stavljanje klimatskih promjena i građana u fokus. Navedena rješenja su primjenjiva i na ostale urbane sredine na prostoru obale.

Oko 80 sudionika konferencije pozdravila je Gorana Barišić-Bačelić, ravnateljica Javne ustanove u kulturi “Tvrđava kulture Šibenik”. Naglasila je važnost javnih prostora šibenskih tvrđava, odnosno stavljanje istih u funkciju razvoja grada i pružanja novih sadržaja stanovnicima i gostima.

Sudionicima se obratila i Katarina Ivanković Knežević, predstavnica Europske komisije, ravnateljica Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje. Uz pohvalu je naglasila i važnost interdisciplinarnog pristupa projekta Urban STEM. Između ostaloga, istaknula je kako će se i dalje nastaviti pružati podrška razvoju civilnog društva i projekata koji mijenjaju paradigmu uređenja i korištenja javnih prostora.

Matija Eppert iz udruge DOOR, voditelj projekta Urban STEM upoznao je sudionike s ciljevima i načinom provođenja projekta.

Marko Slavulj sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti održao je predavanje o planovima održive urbane mobilnosti u Hrvatskoj, jednom od glavnih alata za smanjivanje utjecaja gradskog prometa na klimatske promjene. 

Slijedila su izlaganja predavača koja su se bazirala na konkretnim primjerima. Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, predstavio je dva projekta: Projekt revitalizacije javnog prostora Tvrđave sv. Ivan i Projekt integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika. Oba su projekta sufinancirana od Europske unije i doprinose revitalizaciji prostora i održivoj mobilnosti. U slikovitim prezentacijama dočarana je složenost provođenja takvih projekata i poteškoće koje su se javile prilikom obnove kulturno-povijesnih spomenika. Predstavljen je i status projekta reorganizacije javnog prijevoza Grada Šibenika, terminski plan implementacije, izazovi koji predstoje kao i planovi za daljnji razvoj.

Darijo Šego s Veleučilišta u Šibeniku predstavio je način rješavanja crnih točaka i prometnih zagušenja prezentacijom “Novi cestovni ulazi u Grad Šibenik”. Već djelomično implementirana, rješenja se baziraju na zamjeni nesigurnih i slabo protočnih klasičnih križanja kružnim tokovima.

U popodnevnom dijelu studenti šest fakulteta predstavili su svoja idejna prometno-prostorna rješenja koja su razradili u sklopu prethodno održane Ljetne škole “STEM pristup za gradove budućnosti”. Bila je to prilika da prikažu rješenja za pet  odabranih tema na kojima su vrijedno radili prijašnja četiri dana.

Nakon prezentacija studentskih radova Magdalena Makar iz ODRAZ-a predstavila je projekt CLIMASUM, njegove aktivnosti, planirane rezultate i naglasila važnost smanjenja utjecaja mobilnosti na klimatske promjene

Niz predavanja završila je Petra Grgasović iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) prezentacijom o mogućnostima sufinanciranja projekata jedinica lokalne samouprave i tvrtki/organizacija putem EIT Urban Mobility Huba.

Tijekom rasprave koja je uslijedila nakon predavanja, naglašena je nužnost uvažavanja potreba za mobilnošću osoba s invaliditetom, pristupa koji često bude zanemaren prilikom projektiranja i izvođenja radova,  zbog čega, unatoč deklarativnoj podršci, završe kao građani drugog reda. Uvažavanjem potreba najranjivijih skupina dobivamo javne prostore koji su ugodniji za sve stanovnike.

Sudionici su s konferencije ponijeli nove ideje oblikovanja prometa i prostora po mjeri svih ili pak osvijestili koliko već znaju, a možda ne primjenjuju postojeće znanje. Konferencija je posebice ukazala na korisnost interdisciplinarnog pristupa, odnosno okupljanja stručnjaka različitih disciplina prilikom rješavanja prometnih i prostornih problema te kreiranju javnog prostora koji pridonosi boljoj kvaliteti života u urbanim sredinama. Ovakav pristup prometno-prostornom planiranju ključan je u oblikovanju gradova budućnosti.  

Medijski pokrovitelj konferencije: Pametni gradovi

Konferencija je održana u sklopu projekta Urban STEM.

Više o ljetnoj školi pogledajte OVDJE.

Galerija fotografija dostupna je OVDJE.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This