Međunarodnom konferencijom “Gradovi za klimatsku neutralnost” obilježili smo 10. obljetnicu mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE

30.03.2023 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

Ove godine vratili smo se gdje je sve počelo – u Ljubljanu, gdje je prije 10 godina osnovana mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE, čije je ODRAZ tajništvo. Međunarodna konferencija s naglaskom na razmjeni regionalnih iskustava i dobre prakse održive urbane mobilnosti, održana od 22. do 24. 3. 2023., okupila je preko 150 sudionika iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije, goste iz Kosova, Albanije, Grčke, Belgije, Njemačke i Mađarske.

Središnji dio konferencije 23. ožujka službeno su otvorili Zoran Janković, gradonačelnik Grada Ljubljane i Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba koji trenutno obnaša funkciju grada koordinatora mreže za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa. Mreža je ovim trodnevnim događanjem obilježila 10. obljetnicu od osnivanja.

Bila je to prilika za okupljanje članova Mreže, suradnju s partnerima projekta ProSUMP u okviru regionalne razmjene znanja i dobrih praksi na sveobuhvatne prometne strategije u zemljama zapadnog Balkana te umrežavanje s predstavnicima pet grčkih gradova, članova mreže CIVINET Grčka-Cipar, koji su bili u četverodnevnom studijskom posjetu Zagrebu i Ljubljani.

Grad Ljubljana već dugi niz godina slijedi smjernice održivog razvoja grada, posebice treba istaknuti nastojanja Grada u promociji održive mobilnosti. Na to su bili fokusirani kao vodeći partner projekta CIVITAS Elan (2008. – 2012.), nakon čijeg je završetka u Ljubljani 25. travnja 2013. potpisan Memorandum o osnivanju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska. Osnivanje su potaknuli gradovi Ljubljana i Koprivnica, Regionalni centar zaštite okoliša-REC Slovenija, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice te Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. Cilj ove mreže je razmjena dobrih praksi u području održive urbane mobilnosti.

Kada je Memorandum potpisan, Mreža se sastojala od 27 članova (gradova, organizacija, istraživačkih i obrazovnih institucija i tvrtki), zatim se 10. veljače 2016. proširila na područje regije te je preimenovana u CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa. Trenutno broji više od 220 članova iz šest zemalja te je najveća i najaktivnija europska mreža CIVINET.

Bogat i raznovrstan program konferencije počeo je u srijedu 22. ožujka radionicom održive urbane mobilnosti ProSUMP. Radionicom je obuhvaćena tema institucionalizacije urbane mobilnosti u jedinicama lokalne samouprave zapadnog Balkana, s prijedlozima novih ili unaprijeđenih organizacijskih struktura te mogućnosti tehničke podrške i pilot projekata. Radionicu je organizirao Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Europu – Energija, transport i zaštita klime, koji djeluje u ime Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ), a koji sufinancira Europska unija te provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Istog dana u poslijepodnevnim satima održan je zajednički sastanak Upravnog, Političkog i Akademskog odbora te 10. godišnja skupština mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE u sklopu koje je predstavljen pregled aktivnosti Mreže u 2022., plan aktivnosti za 2023. te su usvojene Smjernice djelovanja Mreže u 2023. Na sastanku Odbora predstavljene su i aktivnosti Akademskog odbora koji se sastoji od devet članova, predstavnika znanstveno / naučno-nastavnih i znanstveno / naučno-istraživačkih institucija koje su članice Mreže.

Glavni dio programa odvio se u četvrtak 23. ožujka, a započeo je pozdravnim govorima. Pristutnima se, osim gradonačelnika Zorana Jankovića i zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba Luke Korlaeta, obratila direktorica ODRAZ-a / Tajništva mreže Lidija Pavić-Rogošić, zatim Sibylle Strahl iz Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu – Energija, promet, zaštita klime (ORF ETC), Lilijana Madjar, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) te Kosmas Anagnostopoulos, koordinator mreže CIVINET Grčka-Cipar.

Tematska izlaganja i panel rasparava

Izlaganja na konferenciji obuhvatila su širok raspon tema, od opisa procesa i rezultata Studije organizacije i integracije javnog prijevoza u gradu Šibeniku, izazova buduće urbane mobilnosti i ključnih preduvjeta uspješne implementacije rješenja pametne mobilnosti u Republici Hrvatskoj,  transformacije grčkog grada Herakliona u održiv, pristupačan i istinski pametan grad u smislu mobilnosti do slovenskih primjera o tome kako pristupiti održivoj mobilnosti u malim (polu)urbanim sredinama na primjeru općine Borovnica te izazovima i ambicioznim mjerama za klimatsku neutralnost s kojima se susreće Ljubljana u području planiranja mobilnosti. Izlaganja su bila popraćena moderiranom panel raspravom pod vodstvom Gorana Lampelja iz ODRAZ-a.


Pitch 
sesija i posjete primjerima dobre prakse

U okviru pitch sesije, koju je vodila Magdalena Makar iz ODRAZ-a, kratkim prezentacijama predstavljene su poslovne ideje / projekti kao što su vodik u gradskom prijevozu, inovativna parklirališta za bicikle i romobile s poboljšanim stupnjem sigurnosti na primjeru startupa BPARCO, besplatna aplikacija Bikademy, eMobility Hub, novi pristupi i rješenja u javnom prijevozu, plan mobilnosti za velike poslodavce te Program REAL Mayors – jedinstveni program edukacije na području mobilnosti u Hrvatskoj. Cilj ove sesije bio je upoznati sudionike konferencije s aktualnim projektima povezanima s pametnom i urbanom mobilnošću te im nakon kratkih pitch izlaganja kroz grupni rad omogućiti da bolje upoznaju naše govornike i njihove usluge/projekte odabirom teme koja im je bila profesionalno najinteresantnija.

Domaćin je za kraj pripremio vođene obilaske grada i posjet primjerima dobre prakse održive mobilnosti u Ljubljani – šetnju pješačkom zonom, obilazak biciklom ili autobusom po Ljubljani te brodom po Ljubljanici.

U  večernjim satima, uz večeru i glazbu proslavili smo CIVINET-ov 10. rođendan.

U petak 24. ožujka održana je projekcija filma „Why we cycle?“ i razgovor o biciklističkom prometu i bicikliranju koji je organiziran na inicijativu biciklističkog gradonačelnika Ljubljane Mateja Praprotnika u suradnji s Ljubljanskom biciklističkom mrežom te uz podršku Grada Ljubljane i Kinodvora.

Konferenciju „Gradovi za klimatsku neutralnost“ u okviru projekta CLIMASUM i mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE organizirao je ODRAZ – Održivi razvoj zajednice iz Zagreba (Tajništvo mreže) u suradnji s Gradom Ljubljanom i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu – Energija, transport i zaštita klime.

Projekt CLIMASUM je dio Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

Ovaj se događaj odvio u sklopu tradicionalne kampanje Za ljepšu Ljubljanu, jer provođenjem održive mobilnosti  zajedno doprinosimo boljoj kvaliteti života u gradu.

Fotogalerija s događanja dostupna je OVDJE.
Prezentacije možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://civinet-slohr.eu/hr/multimedija/prezentacije/

 

Pin It on Pinterest

Share This