Sudjelovali smo na EGSO-ovom seminaru Connecting EU održanom u Zagrebu

30.11.2022 | Novosti iz EGSO-a

Seminar pod nazivom “Geopolitička previranja na vratima Europe: perspektiva civilnog društva” održan je u Zagrebu 24. i 25. studenog 2022. Ogromni izazovi i teške posljedice koje će ruska agresija ostaviti na Europu bile su teme EGSO-ovog godišnjeg seminara namijenjenog komunikacijskim stručnjacima civilnog društva. Ispred ODRAZ-a, na seminaru je sudjelovala Ksenija Vorberger. 

Kao što je naglašeno na seminaru, koji je Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) organizirao u suradnji s Gospodarsko-socijalnim vijećem (GSV), Europska unija ne samo da bi trebala podržati Ukrajinu u njezinoj svakodnevnoj ratnoj stvarnosti, već bi također trebala razmišljati o njezinoj dugoročnoj obnovi i putu prema članstvu u EU-u.

Tijekom dva dana, seminar je razmotrio kako će se u bližoj i daljnjoj budućnosti odvijati neke od dalekosežnih posljedica uzrokovanih ratom u Ukrajini. Također je istražio stratešku ulogu komunikacija u doba krize, u pozadini sve većeg utjecaja društvenih medija i širenja dezinformacija.
Seminar se sastojao od tri vrlo zanimljive tematske panel rasprave:
  • U sjeni rata: novi geopolitički kontekst u Europi i njegove posljedice za budućnost EU-a
  • Komunikacija u kriznim vremenima
  • Energetska revolucija između rata i klimatskih ciljeva, izazovi europskog zelenog plana.
Panel rasprava U sjeni rata: Novi geopolitički kontekst u Europi i njegove posljedice za budućnost EU-a fokusirala se na utjecaj ruskog djelovanja na Balkanu i pouke koje Ukrajina može izvući iz dosadašnjeg procesa proširenja EU-a.

Proces proširenja pokazuje da što se kasnije priključite tom procesu, on traje dulje. U tom smislu, Ukrajincima neće biti lako. Ipak, na kraju neće biti previše razočarani jer ih EU neće odbaciti, smatra Augustin Palokaj, dopisnik iz Bruxellesa za Jutarnji list.

Jedna od tema panel rasprave Komunikacija u kriznim vremenima bila je borba Zapada protiv Putinove Rusije na bojnom polju narativa. Krizno komuniciranje znači da morate funkcionirati u vrlo nestabilnom okruženju koje se brzo mijenja. Zato moramo biti fleksibilni da bismo mogli brzo reagirati. A EU često ostane ukopan, tako da mislim da ovdje ima prostora da se stvari poprave, rekao je Aurel Laurențiu Plosceanu, član EGSO-ove Skupine poslodavaca i predsjednik Stručne skupine za zapošljavanje, socijalna pitanja i građanstvo (SOC).

Članovi panela naglasili su ruski uspjeh u širenju propagande izvan Europe i Sjeverne Amerike. I u Europi postoji rastuća potreba za profesionalnom vojskom i vojskom dobrovoljaca, koja se bori protiv raznih načina širenja dezinformacija.

Teški problem s kojima se suočava energetsko tržište, uz dodatne probleme koje je stvorio rat, bili su tema panel rasprave Energetska revolucija između rata i klimatskih ciljeva, izazovi za zeleni plan.

Na dnevnom su se redu našli izazovi s kojima se suočava zelena tranzicija, lekcije koje je Europa naučila zahvaljujući svojoj ovisnosti o Rusiji (a sada i o Kini), te argumenti za i protiv nuklearne energije.

Ustrajanje na klimatskim ciljevima EU-a zahtijeva povećane napore na putu prema društveno pravednoj tranziciji. Važno je mudro procijeniti razinu energetskog siromaštva kako bi se pravedno raspodijelila potpora. Na primjer, želite li staviti solarne panele na krov, morate imati krov. Po tome se razlikuje tko je vlasnik stana, a tko podstanar, rekao je Jaroslaw Pietras, energetski stručnjak, gostujući suradnik u Centru Wilfred Martens i bivši glavni direktor u Vijeću EU-a.

Seminar je podržao i Ured Europskog parlamenta kao i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

#EESC #EGSO #EuropskiZeleniPlan #KriznoKomuniciranje

Pin It on Pinterest

Share This