Povjerenje i pravedni postupci za veću društvenu prihvaćenost energetske tranzicije

10.06.2022 | Novosti, Novosti iz EGSO-a

Prema mišljenju EGSO-a usvojenom na ožujskom plenarnom zasjedanju, pravedni postupci i dijalog s lokalnim zajednicama osvijestit će Europljane o prednostima energetske tranzicije i motivirati ih da se uključe u nju.

Izgradnja uzajamnog povjerenja svih dionika ključna je za postizanje društvene prihvaćenosti energetske i niskougljične tranzicije, ističe EGSO u svojem mišljenju „Uvjeti potrebni za društvenu prihvaćenost energetske i niskougljične tranzicije“. 

„Sve mjere povezane s tranzicijom iziskuju otvorenu komunikaciju i opsežno sudjelovanje u što ranijoj fazi razvoja projekta i na svim odgovarajućim razinama, od EU-a do lokalnih vlasti“, rekao je Arnaud Schwartz.

Suizvjestitelj Jean Coulon rekao je: „Potpora civilnog društva iznimno je važna kako bi se osigurao osjećaj odgovornosti u zajednici jer lokalne organizacije lakše mogu pridonijeti javnoj raspravi i koristiti se znanstvenim podacima za borbu protiv bilo kakvih netočnih informacija koje bi mogle kružiti.“

Europskoj uniji potrebna je energetska tranzicija jer je čišća i pravednija na individualnoj i kolektivnoj razini. Dugoročno će biti i jeftinija za građane. Međutim, iziskuje individualne i kolektivne promjene, a kratkoročno bi dekarbonizacija mogla dovesti do viših troškova za proizvođače i viših cijena za potrošače.

Stoga je ključno da stanovništvo i svi dionici jačaju uzajamno povjerenje i prihvate transformaciju i pripadajuće tehničke promjene, od planiranja do provedbe. Kako bi se to postiglo, proces mora biti neovisan, transparentan i uključiv, pružene informacije trebale bi biti visokokvalitetne i lako dostupne, a donositelji odluka stajati iza svojih odluka. 

Izvor: eesc.europa.eu

#EGSO #EESC 

 

Pin It on Pinterest

Share This