OCD pozivaju na istinsko partnerstvo između izborne i participativne demokracije kako bi se ojačala demokracija u EU-u uoči izbora 2024.

24.04.2023 | Novosti iz EGSO-a

Organizacije civilnog društva (OCD) moraju biti prepoznate, uključene i podržane kao partneri koji brane i jačaju europsku demokraciju i doprinose kulturi vladavine prava. Moraju surađivati kako bi se zajamčio učinkovit politički dijalog i treba im dati status sličan socijalnim partnerima, pravo partnerstvo, zaključak je konferencije Organizacije civilnog društva koje brane i jačaju europsku demokraciju, koju je 30. ožujka 2023. organizirao Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO).

Otvarajući konferenciju, Séamus Boland, predsjednik Grupe organizacija civilnog društva, upozorio je na sve manje prostora za djelovanje OCD-a. Naša se demokracija ne može uzeti zdravo za gotovo, rekao je, naglašavajući ulogu neovisnih OCD-a u održavanju otpornosti demokracija u EU-u te trebaju biti uključene u procese donošenja odluka.

 

Imajući u vidu europske izbore 2024., pozvao je političare da rade na istinskom partnerstvu između predstavnika izborne i participativne demokracije, podsjetivši da su (uz jednakost, pravdu, slobodu, poštovanje i solidarnost) snaga i sloboda organizacija civilnog društva važni pokazatelji dobrog funkcioniranja demokracija.

Poziv na daljnju potporu podržala je Gabriella Civico, direktorica Centra za europsko volontiranje, koja predstavlja Grupu za vezu s civilnim društvom EGSO-a: OCD-e treba osnažiti da djeluju kao graditelji mostova u raspravi s građanima o europskom projektu. Izbori 2024. bit će prilika za jačanje uključivog, civilnog i demokratskog dijaloga. Također je pozvala na zajedničko osmišljavanje i provedbu europske politike u jačanju vještina s civilnim društvom i socijalnim partnerima. Transverzalne kompetencije kao što su kritičko mišljenje, demokratsko i kolektivno upravljanje, kao i rješavanje sukoba prava su okosnica participativne liberalne demokracije, objasnila je.

Colin Scicluna, šef kabineta Dubravke Šuice, i Marie-Hélène Boulanger, vršiteljica dužnosti ravnateljice Uprave Just.C, predstavili su inicijative Komisije za zaštitu, potporu i osnaživanje OCD-a, posebno u pogledu usvajanja paketa ‘Obrana europske demokracije’ i reviziju Akcijskog plana za europsku demokraciju, koji se očekuju kasnije ove godine.

Zastupnica u Europskom parlamentu Gwendoline Delbos-Corfield govorila je o nastojanjima Parlamenta da zaštiti vladavinu prava i rad OCD-a te je predložila da godišnje izvješće o vladavini prava uključi ocjenu stanja temeljnih prava na nacionalnoj razini. EU mora osigurati da organizacije civilnog društva imaju resurse za djelovanje i promicanje europskih vrijednosti diljem Europe.

Predstavljajući rezultate izvješća o prostoru za djelovanje OCD-a 2022., Waltraud Heller iz Agencije EU-a za temeljna prava složila se da bi na temelju Ugovora EU trebala djelovati protiv država članica koje ograničavaju prava i manevarski prostor za OCD-e, također predlažući jasan okvir o tome kako provesti čl. 11. Ugovora o EU-u. Države članice bi se trebale više pridržavati čl. 11 pri provedbi zakona i politika EU-a, rekla je.

Dovilė Juodkaitė, članica EGSO-a, objasnila je da se praćenje  poštivanja vladavine prava i ljudskih prava u državama članicama koristi kako bi se zahtijevalo da se javna tijela smatraju odgovornima.

Jana Miléřová iz Glopolisa (Češka) naglasila je da OCD-i jačaju demokraciju i vladavinu prava na mnogo načina, uključujući i one koji podržavaju ranjive skupine u društvu, budući da imaju duboko razumijevanje potreba i perspektiva zajednica kojima služe.

Anne Esser iz Civil Society Europe predstavila je početne nalaze projekta EnTrust. Međusobno povjerenje između tijela javne vlasti i organizacija civilnog društva ključno je za konstruktivan civilni dijalog, rekla je. Objasnila je da, s jedne strane, tijela javne vlasti moraju vjerovati OCD-ima kako bi organizacije bile uključene u rasprave i odluke te kako bi se njihovo mišljenje cijenilo i imalo utjecaj. OCD-i, s druge strane, trebaju moći vjerovati javnim tijelima da dijele iste vrijednosti i ciljeve.

Ključna je i strateška suradnja između OCD-a, objasnila je Anna Herweg iz nizozemske organizacije Groene11 koja ujedinjuje različite okolišne organizacije. Uspjeh suradnje između OCD-a ponovno ovisi o visokim razinama povjerenja i prihvaćanju inherentnih razlika.

David Samuelsson iz NOD-a Švedska također je naglasio važnost suradnje OCD-a, budući da je javnim tijelima i vladama teško doći do relevantnog dijela civilnog društva zbog raznolikosti OCD-a.

Zaključke i preporuke s ove konferencije možete naći na sljedećoj poveznici: https://www.eesc.europa.eu/en/conclusions-and-recommendations-2

#EESC #EGSO #CivilnoDrustvo #OCD #Demokracija #Participacija

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This