Lidija Pavić-Rogošić na Europskom ruralnom parlamentu u poljskom Kielceu predstavila stavove EGSO-a o ruralnom razvoju

27.09.2022 | Novosti iz EGSO-a

Lidija Pavić-Rogošić, Josep Puxeu Rocamora i Piroska Kállay, članovi EGSO-a aktivni u promicanju održivog ruralnog razvoja, sudjelovali su na 5. Europskom ruralnom parlamentu (ERP). Oni su izvjestitelji i suizvjestitelji mišljenja EGSO-a koja se odnose na održivi ruralni/urbani razvoj i dugoročnu viziju ruralnih područja EU-a.

ERP je okupio oko 350 sudionika iz 39 europskih zemalja, uključujući ruralno stanovništvo, predstavnike organizacija civilnog društva i istraživačkih organizacija, poduzetnike, predstavnike nacionalnih i lokalnih vlasti te institucija Europske unije.

 

 

 

 

 

Članovi EGSO-a aktivno su sudjelovali na ERP-u:

  • Lidija Pavić-Rogošić je 14. rujna moderirala, uz pomoć kolega, radionicu o potrebama ruralnih zajednica u odnosu na održivi ruralno-urbani razvoj. Tijekom radionice koju je organizirao EGSO, sudionici su raspravljali o aktivnostima i potrebnim javnim politikama koje bi trebale biti uspostavljene kako bi se osiguralo zadovoljavanje potreba ruralnih zajednica. Zajednički su predložili nekoliko preporuka koje su bile predstavljene drugim sudionicima ERP-a.
  • Sudjelovanjem na „Panelu o ruralnom paktu“, u četvrtak 15. rujna, Lidija Pavić-Rogošić predstavila je mišljenje EGSO-a i obaveze koje je EGSO preuzeo prema Ruralnom paktu i poticanju potencijala Ruralnog pakta.

Program

  1. dan: Prilikom otvaranja ERP-a, dobrodošlicu su iskazali predstavnici  su-inicijatora Europskog ruralnog parlamenta: PREPARE, ELARD i ERCA. Uvodne govore su, među ostalim održali i Janusz Wojciechowski, europski povjerenik za poljoprivredu i Anna Gembicka, zamjenica poljskog ministra poljoprivrede.

2.dan: Drugi dan Europskog ruralnog parlamenta je bio posvećen obilasku primjera dobre prakse ruralnog razvoja, koji su organizirali lokalni LAG-ovi i druge organizacije. Bilo je osam grupa, a jednu je ugostila Lokalna akcijska grupa ‘Oko brda Lysa’. Glavne teme: poduzetništvo, nova radna mjesta i lokalni proizvodi. Sudionici su posjetili dva mala obiteljska proizvodna pogona, za preradu mesa i izradu jabučnih sokova. Nakon toga je organiziran posjet srednjovjekovnom selu, izgrađenom na inicijativu LAG-a, na općinskom zemljištu i uz pomoć općine, koja je u LAG-u. Osim tradicionalno građenih kuća u selima kao prije dosta stoljeća (zidovi od isprepletenog pruća premazani glinom s dodacima, trstika na krovu, zemljani pod), prikazuju i različite zanate. Više o primjerima možete pogledati u sljedećem videu https://www.youtube.com/watch?v=gtXvGyRWkMQ

Ono što nas je ugodno iznenadilo je kako su sela uređena, kuće ožbukane, okućnice uređene i održavane, kuće ne narušavaju sliku. Puno solarnih panela na krovovima kuća i na poljima. Posebna pažnja je bila posvećena uključivanju mlađih sudionika iz ruralnih krajeva u procese promišljanja ruralnog razvoja. Stoga je nakon studijskih posjeta  održan Rural World Café na kojem su sudjelovali mladi ljudi iz cijele Europe, koji su pozvali sudionike na promišljene razgovore i inspirativnu razmjenu iskustava o temama koje pokreću mlade. Svjež pogled na ključna pitanja iznijeli su tijekom zadnjeg dana ERP-a.

  1. dan: Treći dan ERP-a bio je posvećen očuvanju vitalnih ruralnih područja, mladima i njihovoj ulozi te drugim razvojnim politikama. Na programu su bila sljedeća događanja: Panel o budućnosti Europe u kojem je, između ostalih, sudjelovao i Toma Šutić iz kabineta potpredsjednice za demokraciju i demografiju Europske komisije;  40 radionica provedenih u dva kruga te sastanak partnera i dionika.  Dan je započeo s inspirativnim pričama iz i za ruralnu Europu.

4. dan: Ujutro su predstavljene poruke sudionika skupa – rezultati radionica, posjeta primjerima dobre prakse, world caféa i sesija za umrežavanje. Čuli smo poruke mladih, one o klimatskim akcijama za buduću ruralnu Europu te ruralnim društvenim izazovima. Fokus završnog panela  je bio na ruralnoj viziji i ruralnom paktu te praćenju poduzetih aktivnosti.

Ovo okupljanje ERP-a rezultiralo je „Deklaracijom ruralnog stanovništva iz Kielcea od 15. rujna 2022.“ i nizom preporuka (manifest i akcijski plan) koji će uskoro biti objavljeni. Prijevod deklaracije na hrvatski jezik je priložen.

Više na https://www.erp2022.eu/

Deklaracija je dostupna OVDJE.

#ERP2022 #EGSO #EESC

 

Pin It on Pinterest

Share This