Krajnje je vrijeme da zemlje zapadnog Balkana počnu ulagati u mlade

21.09.2022 | Novosti iz EGSO-a

Kako bi svojim građanima osigurale bolju budućnost, vlade zemalja zapadnog Balkana moraju se prihvatiti rješavanja problema s kojima se susreću mladi, koji imaju ključnu ulogu u stvaranju te budućnosti. Dostatna i transparentna proračunska sredstva za razvoj politike za mlade i uključivanje mladih u proces pristupanja EU-u osnovni su preduvjeti za poticanje pozitivnih promjena i poboljšanje položaja mladih u regiji.

Ionuţ Sibian, član EGSO-a i izvjestitelj za mišljenje „Politika za mlade na zapadnom Balkanu“, u sklopu inovacijskog programa za zapadni Balkan, naglasio je ulogu institucija EU-a: „Institucije EU-a moraju i dalje podupirati zapadni Balkan u poboljšanju sudjelovanja mladih. Garancija za mlade na zapadnom Balkanu trebala bi se provesti u partnerstvu s nositeljima Garancije za mlade i relevantnim donicima.“

 

 

 

 

 

 

Andrej Zorko, član EGSO-a i suizvjestitelj, pozvao je svih šest partnerskih država zapadnog Balkana da se usklade s ključnim dokumentima EU-a politike za mlade i da i dalje ulažu u ;injeni;no zasnovane politike za mlade koje se bave izazovima na području razvoja mladih.

Pretvaranje regije u prostor koji će pružati izglede za budućnost

Visok stupanj migracije mladih sa zapadnog Balkana problem je već duže vrijeme, a povezan je s lošijim mogućnostima za obrazovanje i ograničenim profesionalnim prilikama.

Sadašnji obrazovni sustavi i nastavni planovi i programi iziskuju hitnu reformu. Treba poticati i podržavati poduzetnički duh mladih, a još više jačati socijalnu infrastrukturu regije.

Inovacijski program EU-a za zapadni Balkan uključuje mlade i tako potiče vlade zemalja zapadnog Balkana da oblikuju svoj okvir za politiku za mlade i poduzmu reforme potrebne za stvaranje budućih izgleda za mlade u regiji.

Izvor: eesc.europa.eu

#EESC #EGSO

Pin It on Pinterest

Share This