8. Forum civilnog društva zapadnog Balkana održan u Skoplju

04.10.2021 | Novosti iz EGSO-a

Forum civilnog društva zapadnog Balkana, koji je održan u Skoplju 30. rujna i 1. listopada 2021. u organizaciji Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), stavio je naglasak na potrebu jasne perspektive pristupanja EU-u za regiju i ulogu koju bi civilno društvo trebalo imati u tom procesu.

Lidija Pavić-Rogošić je predstavila mrežu CIVINET Slo-Hr-JIE za održivu urbanu mobilnost kao primjer dobre prakse na panelu “Doprinos civilnog društva Europskom zelenom planu i održivom razvoju na zapadnom Balkanu u kontekstu procesa pristupanja EU-u”.

 

 

 

 

 

 

EGSO organizira svake dvije godine Forum civilnog društva zapadnog Balkana, počevši od 2006., u suradnji s Europskom komisijom i Regionalnim vijećem za suradnju. Forum predstavlja prostor za razmjenu mišljenja o trenutnom stanju civilnog društva u regiji, njegovim potrebama i budućem razvoju. Sudionici Foruma usvajaju deklaraciju koja se upućuje nacionalnim vlastima i europskim institucijama.

Ovogodišnji je Forum bio fokusiran na tri teme: (i) kako poboljšati proces pristupanja – kredibilna EU perspektiva za zapadni Balkan (nova metodologija pristupanja, Gospodarski i investicijski plan za zapadni Balkan i zajedničko regionalno tržište, mogućnosti za građane i OCD-e sa zapadnog Balkana da sudjeluju u Konferenciji za budućnost Europe, komunikacijska strategija EU-a prema regiji); (ii) doprinos organizacija civilnog društva Zelenom planu i održivom razvoju zapadnog Balkana kao dio procesa pristupanja EU te (iii) stanje socijalnog dijaloga i omogućavanja civilnog prostora na zapadnom Balkanu.

Forum je organiziran uoči summita EU – Zapadni Balkan u Brdu 6. listopada 2021. Cilj mu je poslati jasnu poruku političkim vlastima u vezi s izazovima i težnjama civilnog društva u regiji. Na Forumu su sudjelovali premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednica EGSO-a Christa Schweng, povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Gašper Dovžan, član Europskog parlamenta Vladimir Bilčik. Forum je okupio 100-tinjak sudionika – predstavnika sindikata, poslodavaca i ostalih OCD-a iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, predstavnika međunarodnih i europskih krovnih organizacija civilnog društva, predstavnika iz EU delegacija iz zemalja zapadnog Balkana i dr.

U svojim izjavama i premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi inzistirali su na činjenici da je proširenje EU-a geostrateško ulaganje u mir, smanjenje siromaštva i gospodarski rast cijelog kontinenta.

Kako je istaknula predsjednica EGSO-a, Christa Schweng, ne smijemo zaboraviti da je svaka rasprava o proširenju implicitno rasprava o budućnosti Europe. “Zapadni Balkan je dio Europe, a izazovi zapadnog Balkana ujedno su i izazovi Europske unije. Zato je važno uključiti regiju zapadnog Balkana u rasprave o budućnosti Europe”, potvrdio je to državni tajnik Gašper Dovžan iz Slovenije, koja trenutno predsjedava Vijećem EU-a.

Održivi razvoj, stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana vitalni su za dobrobit građana u regiji i za Europsku uniju”, čulo se od panelista. Politička volja obiju strana ključna je za nastavak procesa proširenja Unije. Zemlje regije trebaju ubrzati nastavak reformskog procesa, a važni su i dobrosusjedski odnosi i rješavanje otvorenih pitanja, istaknuto je.

Sudionici foruma složili su se da je izgled za članstvo zapadnog Balkana u EU-u u interesu Unije ako želimo izbjeći destabilizaciju regije, utjecaj trećih zemalja i negativne utjecaje na samu EU. Unatoč općem entuzijazmu mogućnosti za veću konvergenciju regije s EU-om uz pomoć Gospodarskog i investicijskog plana, Zelenog plana i podrške oporavku nakon krize uzrokovane bolesti Covid-19, tijekom rasprave se ukazalo da je put do EU-a dug i pun izazova. Zemlje regije imaju još mnogo posla u području jačanja regionalne suradnje, provedbe strukturnih domaćih reformi i usklađivanja sa zakonodavstvom EU-a. Smisleni civilni i socijalni dijalog te istinsko uključivanje socijalnih partnera i drugih organizacija civilnog društva u kreiranje i provedbu nacionalnih politika i reforme ostaje izazov u mnogim zemljama zapadnog Balkana.

Ionut Sibian, član EGSO-a je rekao da je ovaj je Forum već postao tradicija, no prvi put u Skoplju. “Forum ima za cilj izgraditi mostove između organiziranog civilnog društva na zapadnom Balkanu i onog u Europskoj uniji, s glavnom svrhom davanja podrške procese proširenja Europske unije. Pozivamo slovensko, francusko i češko predsjedništvo da proširenje postavi kao prioritet i iskoriste trenutak za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.”, rekao je Sibian, koji u EGSO-u predsjedava Odborom za praćenje zapadnog Balkana.

Sudionici su stoga pozvali na organiziranje konferencija civilnog društva na visokoj razini kao popratnih događaja na redovitim samitima EU-a i zapadnog Balkana, kako bi se čuo glas civilnog društva o temama o kojima će se govoriti. Unija mora poslati jasnu poruku zapadnom Balkanu o europskoj perspektivi regije. Prilika za to bit će summit EU-a i zapadnog Balkana, čiji će Slovenija biti domaćin 6. listopada 2021.

Završnu deklaraciju na hrvatskom jeziku možete preuzeti OVDJE

Snimke s događanja možete pogledati OVDJE

#EESC #EGSO

Pin It on Pinterest

Share This