578. plenarna sjednica EGSO-a

22.05.2023 | Novosti iz EGSO-a

U Bruxellesu je 26. i 27. travnja 2023. održana 578. plenarna sjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

Sredinom mandatnog razdoblja održani su izbori za Predsjedništvo Odbora, predsjednika, potpredsjednike, predsjednike stručnih skupina i CCMI-ja te drugih tijela EGSO-a. Također je održana inauguracijska svečanost sredinom provedbenog razdoblja.

 

Na okruglom stolu br.1: Jačanje demokracije i europskih vrijednosti zajedno s civilnim društvom u zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u, sudjelovali su Olga Stefanišina, potpredsjednica Vlade Ukrajine zadužena za europsku i euroatlantsku integraciju, Besart Kadia, zamjenik ministra, Ministarstvo Europe i vanjskih poslova Albanije, Siegfried Mureşan, zastupnik u Europskom parlamentu, predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta u Parlamentarnom odboru EU-a i Moldove za pridruživanje, Zulfi Ismaili, veleposlanik i šef Misije Sjeverne Makedonije pri EU-u, i Saška Radujkov, predsjednica omladine Pokreta za preokret i ambasadorica Europske mreže mladih za demokraciju.

Lidija Pavić-Rogošić, potpredsjednica Grupe III EGSO-a, u ime Grupe je sudjelovala u raspravi: „Sudbina ljudi u EU-u i zemljama kandidatkinjama isprepletena je i za nas je zbog toga važna suradnja s organizacijama civilnog društva iz tih zemalja, temeljena na europskim vrijednostima, jačanju participativne demokracije, ali i poticanju obrazovanja za aktivno građanstvo.
Osnaženo civilno društvo igra važnu ulogu u osiguravanju da se europske vrijednosti poštuju u praksi.
Zemlje kandidatkinje suočavaju se s nizom izazova, od vladavine prava do slobode medija, ali i gospodarskim razvojem, zaštitom okoliša i socijalnom kohezijom. Civilno društvo može značajno doprinijeti rješavanju ovih pitanja kroz zagovaranje, praćenje, inovacije, pružanje usluga i dr., između ostalog i kroz suradnju s europskim organizacijama i EGSO-m. Organizacije civilnog društva ključni su akteri u postizanju dugoročnih transformativnih društvenih promjena, zalažući se za povećanu transparentnost, odgovornost i djelotvornost od strane vlada te se fokusiraju na potrebe građana.
U mijenjanju svijeta na bolje, zajedno smo jači.“

Na okruglom stolu br.2: Budućnost EU-a: objedinjavanje socijalne, gospodarske i okolišne dimenzije, sudjelovali su Nicolas Schmit, europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava, Ana Mendes Godinho, portugalska ministrica rada, solidarnosti i socijalne sigurnosti, Markus Beyrer, glavni direktor organizacije BusinessEurope, Esther Lynch, glavna tajnica ETUC-a, Seán Healy, direktor organizacije Social Justice Ireland, i Diandra Ni Bhuachalla, izaslanica mladih EGSO-a u izaslanstvu za COP.

Joaquín Pérez Rey, španjolski državni tajnik za rad i socijalnu ekonomiju, sudjelovao je u raspravi u vezi s usvajanjem mišljenja „Nesigurna radna mjesta i mentalno zdravlje”, „Demokracija na radnom mjestu” i „Mehanizmi socijalne neravnoteže“.

Izdvajamo sljedeća usvojena mišljenja:

Jačanje digitalne konkurentnosti EU-a (razmatračko mišljenje na zahtjev švedskog predsjedništva)
Razvoj kompetencija i vještina u kontekstu zelene i digitalne tranzicije (razmatračko mišljenje na zahtjev švedskog predsjedništva)
Prelazak na dugoročno održiv prometni sustav (razmatračko mišljenje na zahtjev švedskog predsjedništva)

Predsjednica studijske skupine za izradu mišljenja je bila Lidija Pavić-Rogošić koja je, između ostalog, istakla: „Drago mi je što je švedsko predsjedništvo zatražilo ovo mišljenje, jer se radi o vrlo važnoj temi za razvoj i koheziju EU-a, ali i za smanjenje nejednakosti. Sastaviti razmatračko mišljenje na temu prijelaza na održive prometne sustave sigurno nije bio lak posao, s obzirom na to da se radi o širokom spektru, koji pokriva područja različitih načina putovanja, energiju i goriva, ali i sve tri dimenzije održivog razvoja – ekonomsku, okolišnu i društvenu.
Rekla bih da imamo odlično mišljenja, koje će nastaviti živjeti i dalje. Već 9. svibnja organizirali smo webinar za zainteresirane europske dionike, ali i one u zemljama kandidatkinjama u suradnji s mrežom CIVINET Slo-Hr-JIE.“

Demokracija na radnom mjestu
(razmatračko mišljenje na zahtjev španjolskog predsjedništva)
Preporuke EGSO-a za temeljitu reformu europskog semestra
(samoinicijativno mišljenje)
Pravo na zdrav okoliš u Europskoj uniji, osobito u kontekstu rata u Ukrajini
(samoinicijativno mišljenje)
Okvir politike o plastici na biološkoj osnovi, biorazgradivoj plastici i plastici koja se može kompostirati

Usvojenim mišljenjima možete pristupiti na internetu putem tražilice EGSO-a: 

https://dmsearch.eesc.europa.eu/search/opinion

Plenarno zasjedanje EGSO-a možete pratiti i putem društvenih medija: želite li sudjelovati u raspravama na internetu pratite @EU_EESC ili oznake #EESC, #EGSO i #Plenary.

Sudjelovati možete i na stranici na Facebooku (https://www.facebook.com/EuropeanEconomicAndSocialCommittee/), na kojoj se najavljuju plenarna zasjedanja. Podsjećamo vas da plenarna zasjedanja možete pratiti i uživo na internetu.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This