2022. proglašena Europskom godinom mladih!

17.01.2022 | Globalni ciljevi održivog razvoja, Zanimljivosti

Europski parlament je u prosincu 2021. potvrdio odluku da se 2022. godine u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade.

Europska godina mladih 2022. usredotočit će se na ponovno uspostavljanje pozitivnih izgleda za mlade na koje je pandemija COVID-19 negativno utjecala. Određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u. Zastupnici su podržali odluku s 604 glasova za, 25 protiv i 68 suzdržanih.

Europska godina mladih imat će za cilj uključiti mlade ljude u ključne procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe, te u druge javne politike na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini. Zahvaljujući zalaganju zastupnika, poseban fokus stavit će se na mlade s manje mogućnosti i na rješavanje problema mentalnog zdravlja.

Europska godina mladih uključivat će konferencije, inicijative koje promiču sudjelovanje mladih
u kreiranju politika, kampanje podizanja svijesti o inkluzivnoj, zelenoj i digitalnoj Uniji, kao i provođenje studija i istraživanja o položaju mladih u EU-u.

Poboljšan proračun
Zastupnici su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti (prethodno usuglašeni iznos u pregovorima s Vijećem o proračunu za 2022. koji je prihvatio Europski parlament). Dodatna sredstva za provedbu aktivnosti mobilizirat će se u 2022. iz drugih, relevantnih programa i instrumenata EU-a. Zastupnici su dodali opciju mobiliziranja fondova EU-a nakon 2022., kako bi se osiguralo trajno nasljeđe Europske godine mladih.

Izjava
“Pandemija bolesti COVID-19 i dalje nesrazmjerno pogađa mlade ljude”, rekla je izvjestiteljica Sabine Verheyen (EPP, Njemačka) prije glasanja. “Mladi se suočavaju s izazovima nastavka školovanja i ulaska na tržište rada (…), sklapanja novih poznanstava i otkrivanja drugih zemalja. Mladi su iz solidarnosti prihvatili i podržali postojeća ograničenja. Sada je vrijeme da im omogućimo da se razvijaju i napreduju“, kazala je izvjestiteljica.

“Sljedeća godina postavit će temelje da mladim ljudima damo jaču platformu da se njihov glas čuje”, istaknula je te dodala kako je potrebno da “svi mladi ljudi budu uključeni i sudjeluju u stvaranju bolje, zelenije, digitalnije i inkluzivnije budućnosti u Europi.” Cijelu plenarnu raspravu pogledajte ovdje.

Idući koraci
Aktivnosti Europske godine mladih organizirat će nacionalni koordinatori u svakoj državi članici zajedno s Europskom komisijom i organizacijama civilnog društva, a nadzirat će ih Europski parlament. Europarlamentarci su uspješno pregovarali o uvođenju obveze o uključivanju mladih i organizacija mladih u fazi planiranja aktivnosti na nacionalnoj razini i na razini EU-a.

Europska komisija će u 2022. s organizacijama civilnog društva i nacionalnim koordinatorima organizirati aktivnosti za mlade u državama članicama za uključivanje mladih u europske i nacionalne politike, dok će provedbu pratiti Europski parlament. 

Više informacija
Namjeru da se 2022. godina posveti mladima najavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije pred Europskim parlamentom 2021.

Profil Hrvatske je dostupan na: https://eu-dashboards.sdgindex.org/profiles/croatia
Izvještaj je dostupan OVDJE.

Izvor: https://www.europarl.europa.eu/croatia/hr/programi_i_aktivnosti/javna-doga-anja/europska-godina-mladih-2022-za-osnazivanje-mladih-ljudi.html

 

Pin It on Pinterest

Share This