12.07.19

Usvojen prvi Dobrovoljni nacionalni pregled Republike Hrvatske o provedbi 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja

Na prvoj sjednici Nacionalnog vijeća za održivi razvoj, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića, prihvaćen je Dobrovoljni nacionalni pregled Republike Hrvatske o provedbi 17 ciljeva Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030., priopćeno je u srijedu iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Pregled je dostupan na engleskom jeziku, a nalazi se na sljedećoj poveznici: http://bit.ly/2G9Ta79

Predsjednik Vlade je istaknuo da je izrada prvog nacionalnog pregleda RH o provedbi ciljeva održivog razvoja bila prilika za sagledavanje aktivnosti koje su učinjene, kao i aktivnosti koje treba poduzeti za ispunjavanje ciljeva do 2030. godine. Naglasio je kako se u nacionalnom pregledu nalaze odabrane aktivnosti koje se provode, a koje između ostalog uključuju, borbu protiv siromaštva, osnaživanje položaja žena i mladih, ostvarivanje uključivog i održivog gospodarskog rasta te zaštitu okoliša.

Dodao je kako je izrada Nacionalne razvojne strategije 2030 prilika da se gospodarska, socijalna i ekološka dimenzija održivog razvoja integriraju u strategiju te da se ti ciljevi do 2030. godine provedu u suradnji s organizacijama civilnoga društva i poslovnom zajednicom. Predsjednik Vlade zaključio je kako je u ostvarenju politike održivog razvoja za Hrvatsku važno sudjelovati i na globalnoj razini.

Nacionalno vijeće za održivi razvoj predlaže mjere i aktivnosti, prati, analizira i koordinira provedbu ciljeva održivog razvoja Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030 te usvaja izvješće za potrebe sudjelovanja na Političkom forumu o održivom razvoju na visokoj razini.

Izaslanstvo Republike Hrvatske sudjelovat će na zasjedanju Političkog foruma o održivom razvoju na visokoj razini (High Level Political Forum - HLPF) koji se održava u New Yorku od 9. do 18. srpnja. Hrvatska po prvi put predstavlja Dobrovoljni nacionalni pregled provedbe Globalnih ciljeva održivog razvoja.

Izvor: https://vlada.gov.hr

 
GCOR