13.01.20

Objavljen europski izvještaj o održivom razvoju za 2019.

Europska unija je objavila Izvještaj o održivom razvoju za 2019. godinu koji predstavlja prvi nezavisni kvantitativni izvještaj Europske unije i zemalja članica o napretku u ostvarenju Ciljeva održivog razvoja (COR). Izvještaj pokazuje da, niti jedna od europskih zemalja nije na putu da ostvari Program 2030 na vrijeme.

Izvještaj kojeg je objavila Mreža za rješenja u održivom razvoju (Sustainable Development Solutions Network -SDSN), pokazao je da, dok europske zemlje predvode put prema ostvarenju COR na globalnoj razini, niti jedna od tih zemalja nije na putu da ostvari Program 2030 na vrijeme. Klimatske promjene, gubitak biološke raznolikosti i kružno gospodarstvo ostaju najveći izazovi za Europu. Izvještaj naglašava da će se napredak dodatno usporavati zbog sve većih razlika u standardu življenja.

Neodrživi zahtjevi za poljoprivrednim, šumskim i ribarskim proizvodima kreiraju značajne negativne utjecaje koji doprinose emisijama klimatskih promjena i kršenju ljudskih prava u globalnom dobavljačkom lancu potkopavajući napore koji se ostvaruju u regiji.

Izvještaj konstatira da sve države članice EU već imaju okvir za provođenje COR, SDSN potiče vlade da mobiliziraju sredstva za ostvarenje COR a novoizabranu Europsku komisiju da uskladi fiskalni proračun, investicijske strategije i razvoj regulative s Ciljevima održivog razvoja, uključujući i kroz okvir novog Europskog zelenog sporazuma (Green New Deal) te da COR pozicionira u centar svojih diplomatskih i razvojnih suradnji.

Europski SDG Index daje mnogo informacija o rangiranju zemalja članica prema pojedinom cilju te ukupne rezultate Europske unije.

Više možete pronaći na https://eu-dashboards

Izvor: hrpsor.hr

 
Globalni ciljevi održivog razvoja