12.10.17

URBACT održava Infodan u Osijeku

Kako unaprijediti gradove u skladu s održivim razvojem? Kako uključiti građane u promišljanje i donošenje javnih politika? Što su URBACT-ovi Gradovi dobre prakse? Kako se pridružiti mrežama za transfer najboljih urbanih praksi? To su samo neka od pitanja na koja ćemo dati odgovor u petak 20. listopada 2017., na ovogodišnjem Infodanu programa URBACT koji će se održati u Muzeju Slavonije u Osijeku s početkom u 11 sati.

U organizaciji Udruge gradova u RH, koja ima ulogu Nacionalne URBACT točke, Infodan u Osijeku bit će prilika za pobliže upoznavanje URBACT-a III, programa europske teritorijalne suradnje namijenjenog promoviranju održivog i integriranog razvoja u gradovima. Događaj korespondira s otvaranjem novog URBACT-ovog poziva za osnivanje transfernih mreža, pa će organizatori posebnu pažnju posvetiti toj temi: rokovi i uvjeti za prijavu, izbor gradova nositelja dobre prakse te detalji o financiranju aktivnosti mreža.

Stručnjaci iz inozemstva približit će publici svoja iskustva i lekcije naučene iz projekata urbane regeneracije gradskih centara te poticanja kulturnih i kreativnih industrija u okviru postojećih URBACT-ovih mreža. Tako ćemo na primjeru Budimpešte i ''Vikenda otvorenih kuća-Budapest100'', festivala koji od 2011. svake godine otvara vrata 60-tak privatnih kuća i javnih institucija te okuplja oko 20,000 ljudi, vidjeti poveznicu s jačanjem kulturnih i kreativnih industrija (KKI). Kako kaže Ferenc Szigeti, URBACT-ov stručnjak iz mreže Creative Spirits: "KKI su snažno ovisni  o lokaciji i utjecaju lokalnih tradicija, stoga su posebno pogodni za korištenje unutrašnjih gradskih energija, zbog čega se smatraju ključnim komponentama lokalnog ekonomskog razvoja". Na drugom primjeru mreže City Centre Doctor, u koju je uključen i Grad Petrinja,  sudionici Infodana moći će saznati više o projektima oživljavanja zapuštenih centara malih i srednjih gradova te kako ih pretvoriti u atraktivna mjesta za boravak i posao.

Na Infodanu, predstavit će se i jedina dva hrvatska primjera dobre prakse nagrađene URBACT-ovom titulom Gradovi dobre prakse: zagrebački projekt urbane regeneracije ''Zagreb za mene'' te projekt participativnog budžetiranja ''Pazi(n) proračun!'' koji se već nekoliko godina redovito provodi u Pazinu. U nastavku programa, planirana je panel diskusija  'Prednosti sudjelovanja gradova u URBACT-u' koja će okupiti gradonačelnike i predstavnike domaćih URBACT gradova, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te strane stručnjake za urbani razvoj, a koja će biti prilika za raspravu o prednostima i izazovima koje za gradove pruža participacija u URBACT mrežama.

Drugi dio Infodana rezerviran je za radionicu o urbanom CLLD-u koju će održati LEADER mreža Hrvatske, nevladina mreža za ruralni razvoj u RH, usmjerena na razvoj CLLD metodologije decentraliziranog razvoja ruralnih, ribarskih i urbanih područja. U okviru radionice bit će predstavljen novi smjer primjene Community Led Local Development metodologije koji se provodi u urbanim naseljima 11 zemalja članica EU-a. Obradit će se pravni okvir za provedbu CLLD s naglaskom na uredbe EU te nacionalno zakonodavstvo kroz mehanizmi sudjelovanja Savjeta mladih. U praktičnom dijelu razmotrit će se dobre prakse u EU na primjeru urbanog projekta u finskom gradu Kotka te mogući načini povezivanja s URBACT-ovim lokalnim grupama.

Poziv za sudjelovanje otvoren je za sve predstavnike jedinica lokalne i područne samouprave, organizacija civilnog društve, medija te stručnjake i studente arhitekture i građevinarstva kao i za ostalu zainteresiranu javnost.

Besplatno prijavite svoje sudjelovanje na URBACT Infodanu putem online obrasca.

urbact program

 
URBACT