10.06.16

U Zagrebu uspješno održan prvi Forum CIVINET

U zelenom okruženju zagrebačkog Parka Ribnjak, 3. lipnja 2016. održan je prvi Forum CIVINET, kojim je mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE obilježila prve tri godine uspješnog djelovanja. ODRAZ je hrvatsko tajništvo mreže i jedan od organizatora.

Na Forumu je sudjelovalo 70-ak predstavnika gradova, ministarstava, udruga, instituta, škola, fakulteta i poduzeća iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije, koji su imali prilike čuti o projektima održive urbane mobilnosti nekoliko hrvatskih i slovenskih gradova. Čuli su i o dobrim primjerima projekata koje su osmislili i provode ostali članovi mreže - udruge, škole i poduzeća. Forum je održan u sklopu Pedalafesta, u organizaciji udruge "Sindikat biciklista".

Forum je otvorila Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a, koja je vodila skup. Prisutne su pozdravili koordinator mreže Vlado Babić iz Grada Ljubljane,  Jelena Pavičić Vukičević,  potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba te Miroslav Matešić, dogradonačelnik Grada Rijeka, koja će u rujnu preuzeti koordinaciju mreže od Grada Ljubljane.

Primjeri gradskih projekata održive mobilnosti

Predstavljeni su primjeri gradskih projekata održive mobilnosti iz Rijeke, Zagreba, Ljubljane, Kranja i Koprivnice.

Srđan Škunca iz Grada Rijeke predstavio je projekt   Obalna šetnica Preluk-Kantrida. Riječ je o izgradnji šetnice dužine gotovo 6 km, kojom je omogućeno otvaranje obalnog pojasa različitim vrstama korisnika (pješaci, biciklisti, rekreativci, sportaši, građani, turisti i sl.) te povezivanje grada Rijeke  s Opatijskom rivijerom kroz sustav šetnica.

Mirna Vučković Pepeonik iz Grada  Zagreba predstavila je europski projekt za "pametniju urbanu" mobilnost -  SocialCar. Ovim se projektom testira učinkoviti softver za planiranje ruta putovanja, koji integrira baze podataka o javnom prijevozu, carpoolingu i podatke prikupljenecrowdsourcingom. Projekt popularizira korištenje carpooling servisa u gradskim i prigradskim područjima.

Ljubljana-Zelena prijestolnica Europe 2016., naziv je teme koju je predstavio Vlado Babić iz Grada Ljubljane. Ljubljana je ovu titulu zaslužila zbog najviše promjena u vrlo kratkom razdoblju  te održavanjem i očuvanjem zelenog identiteta grada. Obnova degradiranih područja (novi parkovi, više od 80 ha obnovljenih zelenih površina, devet novih mostova), održiva prometa politika (podrška javnom putničkom prometu, uz smanjenje broja automobila u centru), održiv pristup gospodarenju otpadom (uvođenje sustava ZERO WASTE, prva u Europi po odvojenom recikliranju), čista i zdrava voda, podrška lokalnom ratarstvu, održivi turizam - sve su to primjeri provedenih i planiranih projekata koji doprinose viziji Grada Ljubljane kao grada koji daje, kreira i razvija se na održiv način (LJUBLJANA. Zate. LJUBLJANA. For you.).

Andrej Zalokar iz Grada Kranja predstavio je uspješan primjer suradnje Grada i nevladinih organizacija, započete 2015. godine kada je na inicijativu gradonačelnika Kranja osnovana komisija "Sigurno vozim bicikl".  Komisija djeluje kao savjetodavno tijelo u svim područjima biciklizma na području grada Kranja te u svom proračunu ima predviđeno 224.000,00 EUR za aktivnosti promocije, edukacije te biciklističku infrastrukturu. Spomenute aktivnosti Grad Kranj provodi u suradnji s udrugama i školama. Suradnja lokalne samouprave i udruga je moguća, ako se u pravom trenutku na pravom mjestu nađu pravi ljudi, zaključio je Zalokar.

Temu  Javni bicikl kao rješenje za javni prijevoz  u manjim gradovima predstavila je Helena Hećimović iz Grada Koprivnice. Istaknula je kako nema ulice u Koprivnici koja se renovira, a da se ne vodi računa o biciklističkoj infrastrukturi. Grad Koprivnica od 2002. godine provodi brojne projekte financirane sredstvima EU i inicijative održive mobilnosti, a Strategija održivog razvoja osnova je svih gradskih politika.

Primjeri projekta održive mobilnosti drugih dionika

Dijalog o mobilnosti u Zagrebu predstavila je Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a koji je koordinator projekta, a provodi ga u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Sindikatom biciklista. Projektom se želi potaknuti susrete građana s predstavnicima mjesne samouprave i gradske uprave te uspostaviti dijalog o mobilnosti kao stalnu praksu,  ojačati svijest i samosvijest građana te ih potaknuti na doprinos lokalnoj zajednici.

Vojislav Divljaković iz tvrtke Mireo d.d. predstavio se temom Smart City-kako izbjeći prometna zagušenja. Mireo ima dugogodišnje iskustvo u rješavanju problema prometne regulacije  u brojnim svjetskim gradovima kao što su Dubai, Rijad, Damam, Baku te uskoro u Istanbulu i Casablanci. Gradovi sve više traže rješenja koja će smanjiti zagađenje atmosfere ispušnim plinovima, a da bi se to postiglo,  potrebna je i politička volja odgovornih u gradskim upravama, smatra Divljaković.

Temu  integriranog prijevoza putnika kao neizostavne komponente na putu prema održivosti predstavio je Goran Lampelj iz Saveza za željeznicu. Osvrnuo se na promet u Hrvatskoj danas, u kojem dominiraju prijevoz automobilima, prometne gužve i zagađenje, nedostatak cestovne infrastrukture, nedostatak parkirališnih prostora, problemi u planiranju te ovisnost o automobilu.  S druge strane,  integrirani prijevoz putnika nudi brojne prednosti za korisnike / putnike (veliki broj linija, povećanje mobilnosti, jedinstvena prijevozna karta, bolja kvaliteta življenja), za lokalnu samoupravu (kvalitetno prostorno planiranje, jeftinije održavanje prometnica),  prijevoznike (održivo poslovanje) i gospodarstvo (mobilnost radne snage).

Olgica Nestorović iz udruženja "Kruševački ekološki centar" predstavila je temu  Bicikliranje kroz grad Kruševac od severa do juga, građansku inicijativu čijom bi provedbom bilo omogućeno spajanje postojećih biciklističkih staza na sjevernom i južnom prilazu grada Kruševca.

Darko Lihteneker iz Školskog centra Velenje predstavio je automatizirani sustav bicikala  MICikel, koji je u suradnji s Gradom Velenjem u rujnu 2012. implementiran na području grada Velenja na 13 lokacija te ima 65 bicikala. Od 2012. sustav broji 3.000 korisnika te ima zabilježeno više od 100.000 najma bicikala.

Novi Globalni ciljevi održivog razvoja

Središnja tema Foruma bila je posvećena novim Globalnim ciljevima održivog razvoja, s naglaskom na cilj 11. - Održivi gradovi i održive zajednice. Nove globalne ciljeve održivog razvoja do 2030. predstavila je Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a. Program globalnog razvoja za 2030. (Agenda 2030) i 17 ciljeva održivog razvoja usvojeno je na konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju u New Yorku 25. rujna 2015. Globalni razvojni ciljevi su univerzalni i moraju biti primjenjivi u svim zemljama i zajednicama, od strane svih ljudi. Više o ciljevima može se pročitati i u ODRAZ-ovoj publikaciji koja se može preuzeti  ovdje.

Nakon prezentacije razgovaralo se o ulozi gradova u poticanju održive mobilnosti te smjernicama za budući rad mreže CIVINET.

Paralelna događanja

U završnom dijelu programa održana je panel-rasprava "Razvoj biciklističkog  prometa u urbanim sredinama u kontekstu razvoja održivog prometa", koju je moderirao Marko Stančec iz udruge "Sindikat biciklista". U raspravi su sudjelovali predstavnici Grada Ljubljane - dogradonačelnik Janez Koželj i koordinator mreže Vlado Babić, predstavnica Grada Koprivnice Helena Hećimović te sudionici Foruma CIVINET i posjetitelji Pedalafesta.

Johan Chiers iz organizacije Responsible Young Drivers predstavio je  Europsku povelju za  sigurnost na cestama (The European Road Safety Charter).

Sudionici Foruma su se mogli provozati Studociklom. Riječ je prvom sustavu javnih bicikala za studente Fakulteta prometnih znanosti, koji je 2012. godine osmislio ODRAZ u sklopu projekta CIVITAS ELAN. Također, sudionici su mogli pogledati što nude izlagači i program na Pedalafestu.

Skup su organizirali mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE i ODRAZ-Održivi razvoj zajednice. Suorganizatori skupa bili su Udruga "Sindikat biciklista" i Grad Zagreb, a financijski ga je podržao projekt CIVITAS Capital i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u RH.

--

Sve prezentacije s Foruma možete preuzeti ovdje.
Fotogaleriju s događanja pogledajte ovdje.

 
mobilnostZG