27.10.17

U Zagrebu održana panel rasprava "Savjetovanje građana o pitanjima prometa i mobilnosti"

24. listopada 2017. u prostoru HKD Napredak, održana je panel rasprava "Savjetovanje građana o pitanjima prometa i mobilnosti" gdje se četrdesetak sudionika upoznalo sa slovenskim izazovima uključivanja javnosti pri izradi planova održive urbane mobilnosti (SUMP) u sklopu mreže CIVINET. Također su predstavljeni rezultati i iskustva projekta "Dijalog o mobilnosti u Zagrebu" i CIMULACT te je prikazan ODRAZ-ov najnoviji kratki film na temu sudjelovanja građana u planiranju mobilnosti.

Na skupu je sudjelovalo četrdesetak sudionika - predstavnika lokalne vlasti, civilnog sektora, javnih institucija, poslovnog sektora i medija. U sklopu događanja predstavljeni su rezultati projekta "Dijalog o mobilnosti u Zagrebu" te je prikazan novi ODRAZ-ov animirani film "Dijalogom do bolje mobilnosti u gradskim kvartovima" koji na jednostavan način prikazuje važnost komunikacije između građana i gradske uprave.

Nakon uvodnog pozdrava direktorice ODRAZ-a Lidije Pavić-Rogošić, Vlado Babić iz Grada Ljubljane, članice mreže CIVINET Slo-Hr-JIE, održao je prezentaciju Izazovi uključivanja javnosti u izradu planova održive urbane mobilnosti (SUMP) u Sloveniji u sklopu mreže CIVINET.

Goran Lampelj, iz Udruge Sindikata biciklista, predstavio je rezultate projekta "Dijalog o mobilnosti u Zagrebu". Zaključak projekta je da u razvoj i jačanje dijaloga gradske uprave i mjesne samouprave s građanima treba ulagati kontinuirani napor u nastojanju da taj dijalog postane uobičajena praksa. Treba animirati i motivirati sve skupine sudionika, identificirati i promovirati primjere dobre prakse, uvesti i uhodati komunikacijske kanale te potaknuti veće zanimanje lokalnih medija za ovakve susrete.

Nakon predstavljanja rezultata, Lidija Pavić-Rogošić predstavila je iskustvo projekta CIMULACT te prisutnima predstavila kratki animirani film o sudjelovanju građana u planiranju mobilnosti.

Sudionici su aktivno sudjelovali u raspravi nakon prezentacija, a najviše se razgovaralo o primjerima dobre prakse i rezultatima samog projekta. Moderatorica rasprave bila je direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić.

* Svim sudionicima podijeljeno je tiskano izdanje brošure ˝Dijalog o mobilnosti˝, a elektronička verzija je dostupna OVDJE.

* Novi ODRAZ-ov animirani film "Dijalogom do bolje mobilnosti u gradskim kvartovima" možete pogledati OVDJE.

Prezentacije:

* Fotogaleriju s događanja pogledajte OVDJE.

* Panel rasprava organizirana je u okviru projekta "Dijalog o mobilnosti u Zagrebu" i mreže CIVINET te uz podršku Grada Zagreba i Udruge gradova u RH.

 
mobilnostZG