12.11.18

Sudjelovali smo na predstavljanju rezultata Indeksa održivosti organizacija civilnog društva za Hrvatsku za 2017.

U petak, 9. studenog 2018. u prostorijama Impact Hub-a Zagreb održano je predstavljanje rezultata "Indeksa održivosti organizacija civilnog društva za Hrvatsku za 2017. godinu".

Šestu godinu zaredom CERANEO je izradio Indeks održivosti organizacija civilnog društva (CSOSI) za Hrvatsku. Radi se o istraživačkom projektu kojeg financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u suradnji s lokalnim organizacijama iz zemalja u kojima se Indeks primjenjuje.

Indeks održivosti organizacija civilnog društva (CSOSI) ključni je analitički alat za mjerenje napretka civilnog sektora u regiji Srednje i Istočne Europe i Euroazije. Uzima u obzir cjelokupno poticajno okruženje za OCD-e, s naglaskom na 7 dimenzija: pravno okruženje, organizacijske kapacitete, financijsku održivost, zagovaranje, pružanje usluga, infrastrukturu i javni imidž. Svaka dimenzija ocjenjuje se prema skali od sedam stupnjeva na kojoj broj 1 označava vrlo naprednu razinu, a broj 7 vrlo nisku razinu razvoja.

Rezultati istraživanja pokazali su sljedeće:

  • Pravno okruženje: 3.1
  • Organizacijski kapaciteti: 3.2
  • Financijska održivost: 4.4
  • Zagovaranje: 3.2
  • Pružanje usluga: 3.1
  • Infrastruktura: 2.8
  • Javna slika (imidž): 3.2

Održivost OCD-ova u 2017. godini nije se promijenila, iako su zabilježeni neki napreci u organizacijskim kapacitetima i financijskoj održivosti. Stabilnija politička scena omogućila je državnim tijelima raspisivanje više natječaja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i iz sredstava EU fondova. Osim toga, nakon značajnog smanjenja sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva (NZRCD) u 2016. godini, u 2017. godini dio proračuna NZRCD-a djelomično je vraćen što je utjecalo na poboljšanje financijske situacije, stabilnost kadrova i djelovanje mnogih OCD-ova.

Ispred ODRAZ-a na predstavljanju rezultata je bila Elizabet Gašparov.

* Indeks održivosti OCD-a u Hrvatskoj u 2017. godini je dostupan OVDJE.

* Više o projektu Indeks održivost OCD-a pročitajte OVDJE.

 
ODRAZ-ove vijesti