19.05.15

Sigurnost starijih osoba u prometu i kretanju gradom

Na poziv Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, ODRAZ će zajedno s predstavnicima ZET-a, u sklopu događanja "Sajam Pravo doba-sajam za starije osobe i sve ostale" održati edukativno predavanje na temu sigurnosti i zaštite starijih osoba u prometu i kretanju gradom. Predavanje će se održati 21. svibnja od 16:30-18:00 sati na Zagrebačkom Velesajmu (Dvorana Zimski vrt).

S posjetiteljima ćemo razgovarati o njihovim navikama, stavovima i potrebama kod kretanja gradom. Svrha razgovora je saznati stvarne potrebe i prijedloge kako poboljšati sigurnost starijih sugrađana u prometu, educirati ih na koji način sigurnije koristiti sredstva javnog prijevoza te unaprijediti kvalitetu njihova života.

Program rada

  • Praktični savjeti za sigurnije korištenje javnog prijevoza // Ksenija Vidović Vorberger, ODRAZ
  • Prikaz kratkog edukativnog filma "Alojz i Vlatka" na temu sigurnosti i mobilnosti starijih u javnom gradskom prijevozu
  • Novosti iz ZET-a // Branko Mikinac
  • Razgovor s vozačima autobusa i tramvaja ZET-a // Robert Lahnit i Krešimir Holub
  • Pravo doba za biciklizam - dobrobiti biciklizma za starije građane // Marina Dimić Vugec, ODRAZ

Razgovor o poboljšanju sigurnosti starijih osoba u javnom gradskom prijevozu osmislio je u sklopu projekta CIVITAS ELAN (2012.-2014.) ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, a zajednički su ih tijekom 2011. i 2012. godine proveli ODRAZ, ZET i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Zagrebački primjer dobre prakse dobitnik je nagrade Synaptic - izabran je kao najbolji u kategoriji javnog prijevoza, uz bok Londonu koji je osvojio prvu nagradu u kategoriji multimodalnog rješenja prijevoza "od vrata do vrata" te Švicarske koja je najbolja bila u upravljanju mobilnošću.

Sajam organizira Zagrebački velesajam u suradnji s Gradom Zagrebom i Zakladom Zajednički put.

Ulaz na Sajam je besplatan.

* Više o Sajmu Pravo doba pogledajte ovdje.

 
ODRAZ-ove vijesti