14.03.11

Rezultati istraživanja Zelene akcije - analiza i prijedlozi mogućih prometnih rješenja u Zagrebu

U srijedu, 9. ožujka 2011. Bernard Ivčić, voditelj transportnog programa u Zelenoj akciji, partnerima CIVITAS ELAN-a i zainteresiranim pojedincima predstavio je rezultate istraživanja Zelene akcije - analiza i prijedlozi mogućih prometnih rješenja u Zagrebu.

Bernard Ivčić usporedio je situaciju u Beču i Zagrebu, s obzirom da partner Zelene akcije na projektu dolazi iz Beča. Tako je omjer godišnjeg putovanja javnim prijevozom po broju stanovnika u Beču viši nego u Zagrebu. Od 2004. u Beču se smanjio stupanj motorizacije, dok se u Zagrebu povećao.

Prijedlozi istraživanja djelomično se podudaraju s planiranim aktivnostima CIVITAS ELAN-a. Tako se unutar Zelene akcije raspravljalo o mjestima na koja bi se u centru Zagreba trebali postaviti stalci za bicikle.

Raspravljalo se o novim autobusima na plin i potrebi izgradnje nove punionice. Predstavnici ZET-a istaknuli su da su građani zadovoljni kupnjom novih autobusa.  Također su napomenuli da će punionica biti izgrađena do završetka projekta CIVITAS ELAN.

Zelena akcija istaknula je problem nepoštivanja žuta trake koju koriste i osobni automobili, što usporava vozila javnog prijevoza.  Pokazan je prikaz iz inozemstva gdje se taj problem rješava povišenom preprekom.

Ukazali su na problem zagušenja prometom oko Arene Zagreb te kao moguće rješenje vide promociju putovanja željeznicom te potrebu obnove željezničke stanice u Remetincu.

Bernard Ivčić istaknuo je kako se u Zagrebu više ulaže u ceste, a malo pažnje se posvećuje pješacima i biciklistima. Tako danas imamo puno kilometara biciklističkih staza koje često nisu funkcionalne. Grad Zagreb bi trebao definirati norme za postavljanje biciklističkih staza.

Zelena akcija je istraživanje proslijedila saborskim zastupnicima, gradskim uredima i sl. Zelena akcija i CIVITAS ELAN će i dalje surađivati kako bi poboljšali promet u gradu.


Prezentacija

Istraživanje

 
ODRAZOVE vijesti