10.10.16

Predstavnice ODRAZ-a na CIVITAS Forumu 2016. u Gdyniji

14. CIVITAS Forum održan je od 28.- 30. rujna u poljskom gradu Gdynia. Na konferenciji se okupilo 500-tinjak dionika iz cijelog svijeta koji se bave održivom urbanom mobilnošću u svojim gradovima. Tema ovogodišnje konferencije glasila je "Oblikovanje mobilnosti u budućnosti" (Shaping the mobility of tomorrow). U sklopu Foruma održan je i sastanak mreža CIVINET na kojem se raspravljalo o održivosti postojećih i osnivanju novih mreža.

U ime ODRAZ-a i  Tehničkog tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE u Hrvatskoj, na konferenciji su sudjelovale Marina Dimić Vugec, Ksenija Vidović Vorberger i Marina Vojković.

Gdynia posjeduje brojne uspješne primjere u implementaciji prometnih planova, inicijativa čiste energije i sudjelovanja javnosti. Grad je aktivni sudionik programa CIVITAS te je lider mnogih održivih mjera mobilnosti u Europi. Također, Gdynia je jedini grad u Poljskoj uključen u čak dva CIVITAS demonstracijska projekata - CIVITAS Tellus i Dyn@mo.

Trodnevni program konferencije sastojao se od brojnih radionica, prezentacija i terenskih posjeta. Sve prezentacije s konferencije dostupne su ovdje.

U sklopu programa Foruma dodijeljene su i nagrade CIVITAS za postignuća u području urbane mobilnosti. Ovogodišnji dobitnici su poljski grad Rzeszów u kategoriji "Tehnička inovacija", talijanski grad Bologna u kategoriji "Sudjelovanje javnosti", španjolski grad Malaga za "CIVITAS grad godine" te poljski Krakow u kategoriji "CIVITAS Transformacije".

Na kraju konferencije najavljen je grad domaćin sljedećeg Foruma - Torres Vedras, koji je jedan od vodećih portugalskih gradova u  području održivog urbanog razvoja.

 
CIVINET