17.06.14

Predstavljena inicijativa za zapošljavanje mladih u regiji

Treći u nizu okruglih stolova iz ciklusa "Zagrebački razgovori o zapošljavanju" održan je 9. lipnja 2014. godine u prostoru Tribine Grada Zagreba za 30-ak sudionika, članova LPZ-a Zagreb i ostalih zainteresiranih za ovu inicijativu. Na okruglom stolu je predstavljena regionalna inicijativa zapošljavanja mladih, nakon čega je održana i panel diskusija na temu "Kako riješiti problem visoke nezaposlenosti mladih te ih brže i efikasnije pripremiti za tržište rada?"

Regionalnu inicijativu za zapošljavanje predstavila je Carmen Majetić Pavić, predsjednica Savjetodavnog odbora za pokretanje inicijative, nakon čega je održana panel diskusija u kojoj je sudjelovala zajedno s Darijom Anić iz Privredne banke Zagreb i Vitomirom Begićem iz Agrokora. Raspravu je moderirala Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a.

O regionalnoj inicijativi za zapošljavanje mladih

Posljednjih nekoliko godina u Europi i Hrvatskoj prisutan je trend povećanja nezaposlenosti. U Hrvatskoj stopa nezaposlenosti 2007. godine iznosila je 9,6%, 2013. godine 17,2%. Danas stopa nezaposlenosti među mladima u EU iznosi 23%. Za usporedbu, stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u Hrvatskoj iznosi 52,4%. Najugroženije su skupine mladih od 20-24 godine i skupina do 30 godina. Pored ekonomskih problema, postoji i kriza vrijednosti (ne cijene se rad, obrazovanje i proaktivnost), što dodatno povećava problem nezaposlenosti, naglasila je uvodnom izlaganju gđa. Majetić Pavić. Najveći broj mladih je bez iskustva. Važno je znati, kaže Majetić Pavić, kako je današnja "Y" generacija drugačija - felksibiliniji su, ne cijene autoritet, žele raditi, žele se obrazovati, ali žele to odmah te mnogi od njih kreću sa svojim poduzetničkim inicijativama.

Osim visoke nezaposlenosti koja je u Hrvatskoj udvostručena od 2008. godine, izazov za Hrvatsku predstavlja pad gospodarstva (smanjena konkurentnost gospodarstva), izražene regionalne razlike u smislu dohotka i životnog standarda te visok postotak stanovništva koji živi u siromaštvu ili riziku od siromaštva (32,3%).

Uključivanje privatnog sektora
Dobra vijest je što se u riješavanje problema nezaposlenosti aktivnije uključio privatni sektor. Velike kompanije su spremne preuzeti dio odgovornosti. Na međunarodnoj konferenciji o upravljanju ljudskim potencijalima, HR Business Arena 2014 koja se održala u Dubrovniku, 23. - 25. travnja 2014., po prvi puta je pokrenuta društveno korisna inicijativa nastala kao rezultat potrebe za uspješnom integracijom mladih ljudi od 18 do 30 godina na tržište rada. Predstavnici Savjetodavnog odbora konferencije pokrenuli su regionalnu inicijativu zapošljavanja mladih ("Regional Youth Employment Initiative"). Inicijativom se želi povećati broj aktivnosti koje će mlade osobe učiniti zapošljivima te ih pripremiti za tržište rada - ponuditi mladima razne coaching i mentoring programe, stipendije, volontersku praksu, suradnju s obrazovnim sustavom, centre za savjetovanje oko razvoja karijere, suradnju s udrugama studenata; informirati mlade o mogućnostima koje se nude.

Tijekom konferencije u Dubrovniku potpisana je Povelja o zapošljavanju mladih u regiji od strane dvadesetak regionalnih kompanija koje žele podržati ovu inicijativu i dati svoj doprinos kako bi zajedničkim snagama smanjili visoki postotak nezaposlenosti među mladima. Neke od kompanija potpisnica ove Povelje su Agrokor, Atlantic Grupa, Podravka, Vipnet Hrvatska, Nestlé Adriatic, IBM, NIS Gazprom Neft, Gorenje, Privredna banka Zagreb, Delta Holding, MK Grupa, i mnogi drugi. Tvrtke će mlade pripremati za tržište rada, a osim s privredom, cijeli projekt trebao bi se povezati i s obrazovnim sustavom. U projekt se uključila i Europska banka za obnovu i razvoj.

Panel diskusija "Kako riješiti problem visoke nezaposlenosti mladih te ih brže i efikasnije pripremiti za tržište rada?

U nastavku okruglog stola u razgovoru su nam se pridružili predstavnik Agrokor-a gospodin Vitomir Begić te predstavnica Privredne banke Zagreb gospođa Darija Anić te predstavili programe koje njihove tvrtke pružaju zaposlenicima i mladima koji završavaju formalno obrazovanje i ulaze na otvoreno tržište rada (Agrokor akademije, Poslovna škola Privredne banke Zagreb-jedinstveni projekt u hrvatskom bankarskom sektoru).

Neki od naglasaka panel diskusije

 • stjecanje početnog radnog iskustva za mlade - temelj za nastavak karijere
  Mlade ljude treba što prije integrirati u poslovni proces. Mladima nedostaju prilike gdje kroz praktičan rad mogu dokazati svoje vještine te bi na to trebalo staviti naglasak - i to ne samo za visokoobrazovane, treba uključiti i mlade koji su završili strukovna zanimanja. Istaknuta je važnost nadogradnje, jer postojeći sustav obrazovanja ne daje mladima adekvatna znanja i vještine.
 • potrebna je kvalitetna analiza tržišta rada
  Potrebno je identificirati kakvo je stanje trenutno i kakvo će biti za nekoliko godina, na osnovu čega bi trebalo kreirati politiku upisnih kvota u srednjim školama i na fakultetima. To je ujedno i poruka lokalnim partnerstvima za zapošljavanje - kvalitetna analiza trižišta rada omogućit će daljnje kvalitetno planiranje.
 • Deficit u tehničkim zanimanjima, hiperprodukcija društvenih zanimanja
  U Hrvatskoj nedostaje strukovnih zanimanja te se postavlja pitanje kako potaknuti mlade da se odluče za deficitarna zanimanja (npr. potpora države). Mladi se obrazuju za zanimanja koja tržište ne traži. Npr. velika kompanija kao Agrokor nikako na tržištu ne može naći mesare, dok se u drugim područjima stvara višak radne snage ( frizeri i automehaničari!). Mladi se obrazuju za zanimanja koja tržište ne traži.
  Nije drugačije niti u visokom obrazovanju. S jedne strane postoji hiperprodukcija društvenih zanimanja (ekonomisti), a deficit u tehničkim zanimanjima. Mladi već u šestom ili sedmom razredu osnovne škole gube interes za prirodne (tehničke) znanosti. Važno pitanje kojim se treba pozabaviti je kako mlade stimulirati da krenu na "teže" (tehničke) fakultete (npr. stipendiranjem, popularizacijom znanosti)
 • potrebno je raditi na informiranju i širenju informacija.

* Okrugli stol je organizirao ODRAZ, kao član Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba u okviru projekta "Kapacitet za razvoj".

 
ODRAZOVE vijesti