17.06.20

Održana treća radionica evaluacije Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba

U organizaciji Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Grada Zagreba, u Zagrebu je 15. lipnja 2020. održana treća radionica evaluacije Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba. Stručnu podršku u pripremi i provedbi evaluacije SRLJP-a pružaju Institut za razvoj tržišta rada i ODRAZ-Održivi razvoj zajednice.

Cilj ove radionice je bio postaviti kvalitetne temelje za provedbu evaluacije SRLJP-a. Na radionici su se sudionici osvrnuli na evaluaciju, s osvrtom na prikupljanje podataka i upitnike za relevantne dionike te na analizu tržišta rada koja će, uz SWOT analize, služiti kao podloga za novu SRLJP.

Nakon predstavljanja sudionika, Antonio Matković iz Instituta za razvoj tržišta rada je predstavio program radionice te objasnio dosadašnje aktivnosti održane na prethodne dvije radionice.

Analiza tržišta rada se sastoji od dva koraka: prvo, potrebno je analizirati što se sve već radi (koji se procesi već događaju) i drugo, što je od tih podataka potrebno za analizu te isto tako utvrditi koji će biti ciljevi radionice.

Planira se izrada online upitnika koji će ispunjavati relevantne organizacije. Cilj upitnika je dobiti precizne podatke za izradu nove strategije. Nakon obrade upitnika, podaci će na zadnjoj radionici biti protumačeni, a nakon toga prezentirani. Zadatak nije samo prikupiti podatke već na kvalitativan način kroz panel stručnjaka protumačiti dobivene podatke. Vrste informacija koje će se prikupljati odnose se na stanovništvo i nezaposlenost, poslodavce, zapošljavanje te standardne izvore (npr. statistika HZZ-a). Rezultati analize poslužit će za javnu upravu, poslodavce, pojedince, HZZ (i druga javna tijela), obrazovne institucije i medije. Svrha analize za LPZ je razvoj budućih projekata.

WhatsApp Image 2020-06-15 at 19.33.38

SRLJP Grada Zagreba 2017. - 2020. predstavlja strateško usmjerenje prema ostvarenju vizije grada Zagreba kao središta gospodarskih i poduzetničkih aktivnosti, s visokom zapošljivošću radne snage koja odgovara potrebama dinamičnog tržišta rada i slijedi načela održivog razvoja.

Tekst Strategije možete pronaći na sljedećoj poveznici: Strategija razvoja ljudskih potencijala GZG

Evaluacija se provodila u sklopu projekta "ZgAktiv - znanjem i partnerstvom do posla".

Cilj projekta #ZgAktiv je povećanje zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada na području grada Zagreba provođenjem mjera Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba (SRLJP) te unaprjeđenja funkcioniranja LPZ-a Grada Zagreba.

*Više o projektu pogledajte ovdje:  http://www.odraz.hr/hr/projekti/svi-projekti/zgaktiv-znanjem-i-partnerstvom-do-posla

 
ZgAktiv