15.10.14

Održan treći trening blok u sklopu projekta "Znanjem do održivog lokalnog razvoja" u Višnjici

U Višnjici je od 13.- 14. listopada 2014. održan treći trening blok za 20-ak predstavnika udruga i JLS-ova s područja zaleđa Šibensko-kninske županije te članova LAG-a Una. Tema edukacije bila je održivi ruralni razvoj. Gosti predavači bili su Tugomir Majdak, pročelnik upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije, voditeljica LAG-a Podravina Mihaela Lončar i izvršna direktorica Pustare Višnjica Ksenija Plantak.

Prvi dan treninga govorili smo o Međusektorskim lokalnim partnerstvima za održiv razvoj ruralnih zajednica. Predstavnici LAG-a Una i udruga i jedinica lokalne samouprave iz Šibensko-kninske županije mogli su čuti od Tugomira Majdaka kako se Virovitičko-podravska županija aktivno priprema i pomaže svojim LAG-ovima u pripremi za sljedeće programsko razdoblje. Poruka je da se samo zajedno, dobrom pripremom i proaktivnim djelovanjem mogu postići uspjesi.

Nakon razgovora s gospodinom Majdakom, grupa polaznika nastavila je rad u malim grupama na predstavljanju  i razradi projektnih ideja, započetom na drugom treningu održanom u srpnju u Skradinu.

Drugi dan treninga, polaznici su imali priliku slušati inspirativna izlaganja Mihaele Lončar, voditeljice jednog od najboljih hrvatskih LAG-ova i Ksenije Plantak, suvlasnice pustare Višnjica. Direktorica Višnjice predstavila je primjer dobre prakse održivog razvoja-Pustaru Višnjica, nakon čega je polaznicima osiguran obilazak cijelog imanja te jahanje konja.

Važno je imati viziju, ne odustajati nego tražiti rješenja, zajedno s pažljivo odabranim partnerima, animirati, poticati, okupljati, educirati - poručuju ove dvije izuzetne žene.

Fotografija: Sunja Josip Hren Fotografije

 
edukacija