03.06.19

Održan okrugli stol i interaktivna radionica o Globalnim ciljevima održivog razvoja

31. svibnja 2019. u Stablu znanja Studentskog centra u Zagrebu održano je završno događanje projekta Prva Generacija 2019. Održan je okrugli stol "Suradnjom s mladima do realizacije Agende 2030." na kojem je 50-tak sudionika (predstavnici udruga, učitelji, profesori, mladi) poslušalo ideje i preporuke za zajedničko oblikovanje budućnosti svih nas. To je ujedno bila prilika za uključivanje mladih u raspravu o poželjnim smjernicama, Globalnim ciljevima održivog razvoja i budućnosti EU. Događaj je dio ODRAZ-ovog projekta ˝ldeje mladih o implementiranju Globalnih ciljeva održivog razvoja u Hrvatskoj˝.

#PrvaGeneracija ime je inicijative koju je 2016. pokrenula švedska Vlada sa ciljem podizanja razine svijesti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja. Ovo je treća godina provedbe ove inicijative u Hrvatskoj s ciljem poticanja što većeg broja mladih na razmišljanje o održivom razvoju, s posebnim naglaskom na klimu i klimatske promjene. Ovogodišnji partneri projekta su, osim ODRAZ-a, Terra Hub, WWF Adria i medijska kuća 24 sata.

Jedno od područja koje se najbrže zagrijava na Zemlji je regija u kojoj živimo - uvodno je rekla Petra Ledinek iz Fox Networks Group Hrvatska. Panelistu su bili

  • mr.sc. Roman Ozimec, Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske
  • Dunja Mazzocco Drvar, RTL
  • Hrvoje Dragušica, voditelj Održivog razvoja IKEA Hrvatska
  • dr.sc.Deni Porej, WWF Adria
  • Laura Skala, pokretačica SS4C Zagreb.

Mr.sc. Roman Ozimec, član tima pripreme Nacionalne strategije prilagodbe klimatskim promjenama i predsjednik Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske na panelu je govorio o posljedicama klimatske krize za Hrvatsku. Naglasio je da  je sunce sve jače, oborine se ne raspodjeljuju jednako tijekom godine, suše i poplave će se događati u istoj godini, a najugroženija je obala te slatkovodna i močvarna područja. Kao očiti primjer naveo je izumiranje jele na Biokovu.

Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL-a Hrvatska, rekla je kako danas postoji globalni konsenzus među više od 90% stručnjaka da sada treba govoriti o klimatskoj krizi, a ne o klimatskim promjenama. "To je tema o kojoj treba govoriti sve više. Pokazalo se da od kada mediji više komuniciraju o tom problemu, i svijest je značajno porasla."

Hrvoje Dragušica, voditelj održivog razvoja tvrtke IKEA Hrvatska istaknuo je kako je IKEA shvatila da ako želi postojati narednih 75 godina, mora promijeniti način razmišljanja. I zato oni u robnoj kući u Zagrebu recikliraju 94% otpada, koriste kišnicu za WC, a više od 60% materijala koji se upotrebljavaju su reciklirani. S obzirom da su informiranost i znanje ključni u borbi za klimu, IKEA u svojoj robnoj kući za školarce organizira održive ture i radionice.

Da je svijet već 1. kolovoza 2018. ušao u ekološki dug (dan kada potreba čovječanstva za prirodom nadmašuje ono što zemljini ekosustavi mogu obnoviti) podsjetio nas je dr.sc. Deni Porej, izvršni direktor WWF Adrije i dodao: "Ako bismo manje bacali hranu, ovaj datum možemo pomaknuti za 12 dana, ako bismo 2/3 koristili javni prijevoz, a 1/3  osobno vozilo, pomaknuli bismo za čak 60 dana."

Spoznaje recentnih istraživanja mladih u Hrvatskoj ukazuju na ukupno pogoršanje društvenog položaja mladih u usporedbi s položajem generacija s kraja 20. stoljeća, pri čemu većina mladih na takve okolnosti reagira povlačenjem u privatnost i daljnjim distanciranjem od društvenopolitičke i javne sfere. Taj je trend poguban za nastojanja da rješimo problem klimatskih promjena, zaključili su sudionici panel rasprave.

Laura Skala, pokretačica SS4C Zagreb ipak je dodala: "Mi tražimo odrasle da poduzmu nešto odmah. Ali promjena mora početi i s nama. Mi mladi moramo promijeniti svoje vrijednosti, napraviti drastične promjene u načinu razmišljanja i donijeti drugačije odluke o svojim svakodnevnim aktivnostima da bi naša budućnost imala šanse."

Na panelu su sudjelovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zaštite okoliša, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, znanstvenih insitucija, Grada Zagreba, tvrtki i nevladinih udruga te oni najvažniji, učenici i učenice hrvatskih osnovnih i srednjih škola koji su pobjedili na natječaju projekta Prva Generacija.

Ove godine, učenici su trebali izraditi plakat koji se odnosi na jedan od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja i izravno ili neizravno se dotiče klime i klimatskih promjena. Pet najboljih plakata izradili su timovi iz Srednje škole Hvar, Srednje škole Antuna Matijaševića Karameno iz Visa, Prve ekonomske škole iz Zagreba, Škole za medicinske sestre Vrapče i Osnovne škole Đuro Ester iz Koprivnice.

Ovim događajem obilježili smo Europski tjedan održivog razvoja, europsku inicijativu koja se uspješno provodi već petu godinu od 30. svibnja do 5. lipnja diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja.

Sudionicima su podijeljene brošura i strip o Globalnim ciljevima održivog razvoja koji su tiskani uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova u sklopu projekta ˝ldeje mladih o implementiranju Globalnih ciljeva održivog razvoja u Hrvatskoj˝. Više o projektu pročitajte OVDJE.

#GCORidejemladih

 
ODRAZ-ove vijesti