09.07.14

Održan drugi trening blok u sklopu projekta "Znanjem do održivog lokalnog razvoja" u Skradinu

ODRAZ-ov 14. rođendan proveli smo radno u Skradinu gdje smo od 3.- 4. srpnja 2014. održali drugi trening blok za 20 predstavnika udruga s područja zaleđa Šibensko-kninske županije te članova LAG-a Una. Tema edukacije bila je održivi razvoj.

Na početku radionice podsjetili smo polaznike što je to održivi razvoj (OR) te u nastavku više govorili o tri dimenzije OR-a (gospodarskoj, socijalnoj i okolišnoj), razvojnom planiranju i strategijama. Nakon prezentacija slijedio je praktični rad. Zadatak je bio zamisliti svoju idealnu zajednicu. Polaznici su prvo radili individualno, a kasnije u grupama te nakon toga prezentirali jedni drugima svoju zamišljenu "idealnu zajednicu".
U popodnevnom dijelu radionice polaznike smo upoznali s pristupom CLLD (Community-led Local Development), novim neobavezujućim obrascem održivog razvoja na lokalnoj razini, kojeg EK uvodi za razdoblje 2014.-2020.

Drugi dan treninga započeo je prezentacijom "Prema održivom razvoju-korak po korak" i razgovorom. S polaznicima smo razgovarali o projektnim idejama na kojima bi željeli raditi. "Brainstorming-om" je prikupljeno 10-ak projektnih ideja te su izdvojene tri projektne teme na kojima će polaznici nastaviti raditi do kraja edukacije. Prema sklonostima polaznici su se podijelili u tri grupe (projektna tima). Cilj ovakvog načina rada nije vježbanje pisanja projekata, već osmišljavanje konkretnih projekata spremnih za apliciranje na natječaje.

Tri projektne teme na kojima je započet rad su:

  1. Brenidiranje drniškog pršuta
  2. Zaštita izvora pitke vode / biciklističke staze / osvještavanje i promocija
  3. Zamjena salonitnih krovova na zgradama na području LAG-a

Polaznici su unutar svoje grupe (projektnog tima) odredili nositelja projekta, izlistali na papir moguće probleme na koje bi mogli naići prilikom planiranja projekta, predložili moguća rješenja te razradili aktivnosti koje bi se projektom provodile.

Za kraj ove dvodnevne radionice s polaznicima je dogovoreno da će se treći od ukupno pet trening blokova održati u listopadu na području LAG-a Una u Hrvatskoj Kostajnici. Galeriju slika s edukacije pogledajte ovdje.

Projekt Znanjem do održivog lokalnog razvoja financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 
ODRAZOVE vijesti