11.11.13

Održan CIVINET sastanak u sklopu Konferencije o bicikliranju u Srednjoj i Istočnoj Europi

Sastanak mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska održao se prigodno u sklopu Konferencije o bicikliranju u Srednjoj i Istočnoj Europi (Ljubljana, 15. i 16. listopada 2013.) u organizaciji slovenskog REC-a, Regionalnog centara zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu. Glavni cilj same konferencije je bio okupiti dionike povezane s biciklizmom iz cijele Europe kako bi razgovarali o izazovima i planovima promoviranja biciklizma.

CIVINET sastanak, održan drugog dana konferencije, okupio je predstavnike nekoliko gradova članova CIVINET mreže iz Slovenije (Murska Sobota, Velenje, Ljubljana, Novo Mesto, Maribor), Hrvatske (Koprivnica, Samobor, Zagreb) te predstavnike REC-a  Slovenije i ODRAZ-a. Važno je napomenuti da su na sastanku u svojstvu promatrača  bili i predstavnici grada Kutine te nekoliko predstavnika raznih organizacija civilnoga društva (Sindikat biciklista iz Hrvatske, Biciklistička udruga iz Novog Sada, Srbija).

Osim aktivne razmjene iskustava s područja održive mobilnosti u svojim gradovima, sudionici sastanka su govorili o nekoliko područja zajedničkih budućih aktivnosti:

1. U kojem obliku organizirati zajedničke CIVINET aktivnosti?

Neke od mogućnosti:

a. Razmjenom znanja i iskustava kroz seminare u pojedinim zainteresiranim gradovima.
b.  Podržavanjem manjih investicijskih projekata, uzimajući u obzir trenutačan momentum ekonomske krize.
c. Utjecanjem na političku volju, koja može/treba ulagati sredstva u manje projekte ne čekajući na EU sredstva tj. potporu.
d. Podržavanjem suradnje prometnih stručnjaka, stručnjaka s područja održive mobilnosti (zajednički seminari, radionice, studijska putovanja).
e. Skiciranjem mogućih `biciklističkih koridora` na graničnim područjima između Slovenije i Hrvatske, što će omogućiti povezivanje nekoliko gradova biciklističkim stazama.
f. Korištenjem iskustava ostalih CIVINET mreža u Europi (npr. Španjolska - Portugal).

2. Koji su neki od budućih prioriteta CIVINET suradnje?

a. Edukacija/ jačanje kapaciteta

 • Kurikulum na temu održive mobilnosti - primjenjiv u svim gradovima.
 • Tehnička rješenja za regulaciju mobilnosti, na principu `safety by design`: npr. siguran parking za bicikle, infrastruktura za osobe s poteškoćama u kretanju...
 • Razvoj i implementacija manjih poboljšanja na problematičnim raskrižjima - bez potrebe za velikim infrastrukturnim zahvatima.
 • Razvoj tehničkih rješenja za integraciju različitih modova transporta za turističke potrebe (npr. prijevoz bicikla vlakom, trajektom..., biciklističke mape za turiste).

b. Utjecaj na javne politike i pripadajuće zakone

 • Lobiranje za razvoj i implementaciju plana održive mobilnosti u gradovima.

c. Promocija alternativnih načina prijevoza/mobilnosti

 • Promocija biciklizma kao `cool` i zdravog načina prijevoza.
 • Promišljanje sustava javnih bicikala kao ekonomski i socijalno isplativih opcija.
 • Komunikacija s građanima, javni dijalog i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću oko pitanja mobilnosti.

d. Istraživanja

 • Sveučilišni istraživački projekti: kako do promjene u sklopu razmišljanja kada se radi o korištenu alternativnih načina prijevoza.
 • Sakupljanje statističkih podataka i rezultata istraživanja na temu mobilnosti iz različitih gradova.
  Ispitivanje javnog mijenja na temu zašto ljudi zapravo ne koriste bicikl (npr. strah od krađe, itd.)

Sastanak mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska završio je zaključkom da je, radi što bolje implementacije budućih aktivnosti mreže, u članstvo potrebno/poželjno uključiti i predstavnike javnog sektora (Ministarstva prometa) te ostalih institucija koje imaju potrebno i nužno znanje. Isto tako, za proljeće 2014. planirano je opsežno studijsko putovanje u kojem će sudjelovati po dva grada iz Slovenije i Hrvatske (Koprivnica, Čakovec, Ljutomer, Murska Sobota), na kojem će sudionicima biti demonstrirani najbolji primjeri na temu uloge biciklizma u poboljšanju mobilnosti.

Više informacija o mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska možete dobiti na: info@rec-lj.si ili civinet@odraz.hr.

*** Želite primati obavijesti o najnovijim aktivnostima mreže CIVINET Slovenija - Hrvatska? Prijavite se na CIVINET Info! civinet@odraz.hr.

 
ODRAZOVE vijesti