08.12.17

ODRAZ sudjelovao na Skupštini HMRR-a i radionici o usklađivanju strategija LAG-ova i budućnosti CLLD-a

U Đurdevcu je 8. prosinca 2017. održana redovna godišnja Skupština Hrvatske mreže za ruralni razvoj. Nakon Skupštine održana je radionica o usklađivanju strategija LAG-ova i budućnosti CLLD-a na kojoj je sudjelovalo 30 predstavnika LAG-ova, ruralnih mreža i medija. Direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić je predstavila mišljenje EGSO-a o CLLD-u.

Na Skupštini je usvojen novi Statut Mreže kojim je povećan mogući broj članova Upravnog odbora; produljeni su mandati članovima Upravnog odbora i Predsjedniku na tri godine, otvorena je mogućnost uspostave regionalnih koordinacija unutar Mreže itd. Predstavljene su aktivnosti Mreže i novi članovi. Domaćin Skupštine bio je LAG Podravina.

Na radionici održanoj poslije Skupštine, direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić je predstavila mišljenje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO-a) o koristima pristupa lokalnom razvoju pod vodstvom zajednice - CLLD i naglasila važnost pravovremenog djelovanja u smjeru krojenja novog programskog razdoblja, kako bismo izbjegli probleme s kojima smo (bili) suočeni u tekućem razdoblju.

81220172

Radionicu su moderirali Albert Varga, predsjednik HMRR-a i Mihaela Lončar, voditeljica LAG-a Podravina, domaćina radionice.

U prvom dijelu Mihaela Lončar je predstavila iskustva svog LAG-a u s usklađivanjem lokalne razvojne strategije koje su nužne nakon izmjena Pravilnika o provedbi podmjera Mjere 19. Osvrnula se na suradnju s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pri usklađivanju, a nakon prezentacije je uslijedila rasprava.

Drugi dio je započeo prezentacijom Alberta Varge o novom modelu CLLD-a za razdoblje 2021.-2027. predstavljenom na trećem Europskom ruralnom parlamentu u Nizozemskoj i na seminaru o CLLD-u u Estoniji. Model predlažu svi članovi europske mreže ELARD, čiji je HMRR član, a predlaže kreiranje CLLD fonda koji bi trebao biti: osiguran u svim zemljama članicama za sve teritorijalne oblike, sačinjen od sva četiri ESI fonda proporcionalno te na nacionalnom nivou vođen Operativnim programom (kreiranim unificiranim pravilima delegiranim od strane EU za sve zemlje članice) na način da ga na lokalnom nivou LAG-ovi provode uz pomoć samostalno kreiranih mjera.

81220171

Radionica je zaključena najavom kampanje za uspostavu kontinentalnih FLAG-ova (LAG-ova u ribarstvu) u Hrvatskoj za novo programsko razdoblje.

Izvor: hmrr.hr

 
ODRAZ-ove vijesti