18.11.13

ODRAZ i HMRR na seminaru „LAG-ovi kao nositelji razvoja ruralnih zajednica“

Aktivno smo sudjelovali na seminaru za predstavnike LAG-ova iz Hrvatske, ujedno predstavljajući i Hrvatsku mrežu za ruralni razvoj. Seminar je održan u Zadru od 7.-8. studenoga 2013. Organizirao ga je UNDP u Hrvatskoj, u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Lidija Pavić-Rogošić sudjelovala je u programu oba dana. Prvi dan je bila jedna od panelistica okruglog stola "Financiranje aktivnosti LAG-ova iz IPARD-a". Govorilo se o problemu predfinanciranja aktivnosti LAG-ova i kako ga riješiti te o mogućim dugoročnim rješenjima za sufinanciranje projekata kojima upravljaju LAG-ovi. Zaklada je najavila mogućnost osnivanja posebnog programa o čemu se treba još raspraviti s relevantnim dionicima.

Drugog je dana održala izlaganje na temu "LAG kao udruga  - izgradnja institucije". Govorila je o sljedećom temama: što je važno u upravljanju udrugom, koje su dobre prakse upravljanja, tijela upravljanja, odnos sa članstvom, odnos prema korisnicima; kako učinkovito pregovarati i voditi dogovore koji će završiti na zadovoljstvo svih uključenih i sl. Tema je bila od interesa za prisutne, s obzirom da se razvio živi razgovor.

Ostale teme o kojima se razgovaralo su bile:

  • Temelji uspješne provedbe lokalnih razvojnih strategija
  • Kako pripremiti plan aktivnosti i kako ga početi provoditi?
  • Kako državne institucije vide ulogu LAG-ova u provedbi politika ruralnog i regionalnog razvoja u Hrvatskoj, o čemu je govorio Ivan Ciprijan iz Ministarstva poljoprivrede
  • Procjena potreba i mobilizacija lokalnih dionika (identifikacija lokalnih nositelja razvoja)
  • Primjeri iz prakse LAG-ova financiranje aktivnosti iz ostalih izvora sredstava

U subotu, 9. studenog, UNDP je predstavio izvještaj "Plodno tlo za razvoj: kako najbolje iskoristiti članstvo u Europskoj uniji za ruralna područja Hrvatske". Na predstavljanju je sudjelovao i predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović, koji je s razumijevanjem govorio o problemima i potrebnom smjeru razvoja ruralnih područja.

Izvještaj možete pročitati na sljedećem linku: http://bit.ly/19jO2lY

 
ODRAZOVE vijesti