17.02.16

Novi naziv Mreže najvažnija odluka donesena na 3. godišnjoj skupštini mreže CIVINET Slovenija - Hrvatska!

Skupština održana u Velikoj dvorani Grada Nove Gorice 10. veljače 2016. bila je prilika za okupljanje članova, podsjećanje na aktivnosti iz 2015. te najavu planiranih aktivnosti u 2016. godini. Prezentirani su projekti i postignuća Nove Gorice na području održive mobilnosti te prikazani primjeri zajedničkih projekta Grada Nove Gorice i susjednih talijanskih općina. Prije skupštine održani su sastanci Upravnog i Političkog odbora na kojima se razgovaralo o preimenovanju mreže, a Politički odbor je donio i ovogodišnju Političku izjavu.

Moderatorica Milena Marega pozdravila je 40-ak  sudionika Nakon što je utvrdila da Skupština ima kvorum, zamolila je gradonačelnika Grada Nova Gorica, gospodina Mateja Arčona za uvodni pozdrav.

Gradonačelnik Arčon je istaknuo kako je zbog svog položaja Nova Gorica još za vrijeme Jugoslavije počela razvijati prekograničnu suradnju s talijanskom Gorizijom. Ta se suradnja danas sve više proteže i na područje prometa i mobilnosti. Smatra kako se prometni problemi mogu uspješno rješavati jedino na razini cijelog pograničnog goričkog područja. Istaknuo je kako je Grad Nova Gorica prepoznao važnost prijenosa znanja i iskustva u području prometa i mobilnosti između gradova, tako je među prvim gradovima pristupio mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska te im je čast biti domaćinom ovogodišnje skupštine Mreže.

Izvještaj o djelovanju mreže u 2015. i akcijski plan mreže za 2016. godinu

Nakon uvodnog pozdrava gradonačelnika, koordinator Mreže Vlado Babić iz Grada Ljubljana predstavio je prisutnima Izvješće o djelovanju mreže u 2015. i plan aktivnosti za 2016. koje je skupština jednoglasno prihvatila.

Skupštini je predstavljen prijedlog Upravnog i Političkog odbora za novo ime Mreže, kako bi naziv odražavao ukupno zemljopisno područje iz kojeg dolaze članovi. Skupština je i ovaj prijedlog jednoglasno prihvatila te je novi naziv Mreže sljedeći:

  • CIVINET Slovenija - Hrvaška - Jugovzhodna Evropa
  • CIVINET Slovenija - Hrvatska - Jugoistočna Europa
  • CIVINET Slovenia - Croatia - South East Europe.

Kraće ime mreže glasilo bi: CIVINET Slovenija - Hrvaška - JVE /CIVINET Slovenija - Hrvatska - JIE / CIVINET Slovenia - Croatia - SEE.

Članovi skupštine obaviješteni su i o Političkoj izjavi za 2016. koju je usvojio Politički odbor.


Tematska predavanja - primjeri i postignuća Nove Gorice na području održive mobilnosti

U nastavku Skupštine održano je niz zanimljivih prezentacija.

Predstavnik Europskog udruženja za teritorijalnu suradnju Gorizia Ivan Curzolo kratko je predstavio povijest odnosa i suradnje na goričkom području nakon Drugog svjetskog rata te uspostavu i djelovanje EZTS GO.

Aleksandra Torbica, načelnica Odjela za zaštitu okoliša, prostornog uređenja i javnu infrastrukturu Grada Nova Gorica govorila je o planiranju održivog urbanog razvoja te je zajednos Marcom Marmottijem, voditeljem Odjela za urbanizam i graditeljstvo Grada Gorizia  predstavila projekt Prekogranični park prirode Isonzo / Soča.

Irena Zore Willenpart, voditeljica investicija Direkcije za infrastrukturu Republike Slovenije predstavila je projekt biciklističke staze uz rijeku Soču na relaciji Predil-Miren u blizini Nove Gorice te izgradnju biciklističke dionice Solkan-Plave, koja je završena u prosincu 2015. godine.

Andreja Albreht iz Instituta za promicanje pristupačnosti predstavila je temu: Planiranje prometnih rješenja uključujući osobe u nepovoljnom položaju.

Predstavnica Nacionalnog instituta za javno zdravlje Irena Jerič govorila je o promociji mobilnosti iz perspektive javnog zdravlja. Istaknula je kako je prema nalazima Svjetske zdravstvene organizacije, fizička neaktivnost postala četvrti najvažniji faktor rizika za mortalitet te da zbog toga u Europskoj uniji prerano umire 200.000 ljudi. Udio osoba s prekomjernom težinom se u 30 godina udvostručio. Razlog tome je sjedilački način života - na putu do posla, na radnom mjestu, u slobodno vrijeme, sve smo manje fizički aktivni. Osnovna protumjera je najmanje 120 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno.

Posljednju prezentaciju održao je građevinski stručnjak Gorazd Humar koji je prikazao primjer izgradnje Sabotinske ceste u okviru međudržavnog sporazuma između Slovenije i Italije. Cesta je izgrađena nakon što je 1975. ratificiran Osimski ugovor, kojim dvije države uređuju granična i druga pitanja. To je politički fenomen, u svijetu je teško naći usporedbu te u Europskoj uniji može poslužit kao primjer dobrosusjedske suradnje između dviju država. Svaka je zemlja projektirala cestu na svojem teritoriju.

Nakon zanimljivih prezentacija uslijedila je i kratka rasprava. Grad Rijeka, koji će u rujnu preuzeti ulogu koordinatora mreže, nastavit će započeto te se potruditi održati visoku ljestvicu koju je postavila Ljubljana, poručio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić.

Mreža je započela skromno, s nekoliko članova iz Slovenije i Hrvatske, a danas se s pravom može reći kako ima najviše članova te je najuspješnija od svih europskih mreža CIVINET, istaknula je Lidija Pavić-Rogošić.

Skupština je završila pozitivnom porukom Helene Hećimović: Zajedno smo jači - zato nastavimo raditi zajedno!


Terenski posjet

Nakon završetka službenog dijela programa, sudionici su imali priliku redovnom međunarodnom autobusnom linijom javnog prijevoza posjetiti talijansku Goriziju. Primjer je to prekogranične suradnje na području održive mobilnosti između slovenske Nove Gorice i talijanske Gorizie. Odvažniji sudionici, unatoč hladnom vremenu, odlučili su se za vožnju biciklom biciklističkom stazom Solkan-Plave uz rijeku Soču.

* Prezentacije svih predavača možete preuzeti ovdje.
* Slike s održane skupštine pogledajte ovdje.

 
održiva mobilnost