22.08.18

Knjiga "Pedagogija obespravljenih˝ odsada dostupna u elektronskoj verziji

Paulo Freire jedan je od vodećih svjetskih edukatora koji predlaže sustav obrazovanja u kojem učenik kritički preispituje, razmišlja i sam donosi zaključke o brojnim pitanjima rada i života, kulture, vjere, znanja. Njegova knjiga "Pedagogija obespravljenih" smatra se klasikom u sferi odgoja i obrazovanja stoga smo ovo vrijedno djelo 2002. godine preveli na hrvatski jezik. Knjigu odsada možete pročitati u elektronskoj verziji na našoj web stranici.

Knjiga "Pedagogija obespravljenih˝ je prvi puta objavljena 1970. godine, a imala je velik utjecaj na razvoj obrazovanja i nacionalni razvoj uopće u zemljama Trećeg svijeta. O njezinu utjecaju i aktualnosti govori i činjenica da je dopunjeno izdanje objavljeno 2001. godine u SAD-u te da je do sada prodana u preko 750.000 primjeraka. ODRAZ je 2002. godine ovo vrijedno djelo preveo na hrvatski jezik.

Pedagozi, treneri, studenti i svi oni koji se bave obrazovanjem odraslih trebali bi se upoznati sa sadržajem knjige koja je odavno zadobila status "klasika" u sferi odgoja i obrazovanja.

Autor knjige je Paulo Freire, jedan od vodećih svjetskih edukatora koji je svojim kontroverznim pristupom opismenjavanju potaknuo u zemljama Trećega svijeta razvoj socijalne i političke svijesti siromašnih. On smatra kako vladajućim sustavima odgovara da su ljudi pasivni, a ne aktivni sudionici društva. Zato predlaže sustav koji oslobađa učenika tj. obrazovanje u kojem učenik kritički preispituje, razmišlja i sam donosi zaključke o brojnim pitanjima rada i života, kulture, vjere, znanja.

Knjigu u PDF formatu možete pročitati OVDJE.

 
ODRAZ-ove vijesti