08.04.13

Kako do boljih javnih politika? Doprinos civilnog sektora

U okviru projekta "Zajedno za održivi razvoj u Hrvatskoj" pripremili smo priručnik "Kako do boljih javnih politka?" u kojem su opisani koraci za izradu izvještaja iz sjene. Priručnik je namijenjen svima onima koji žele utjecati na javne politike.

Važan element sudjelovanja u stvaranju javnih politika svakako je i mogućnost i sposobnost organizacija civilnog društva za analizu provedbe javnih politika. Kao jedan od ključnih alata koji se koristi kako bi se ukazalo na negativne ili pozitivne implikacije koje postojeće javne politike imaju na lokalne zajednice i društvo u cjelini, svakako je i izrada izvještaja iz sjene.

Stoga je i predviđeno da se u projektu izradi izvještaj iz sjene za IPARD, ali i pripremi priručnik koji će prikazati kako kvalitetno pripremiti takav izvještaj.

Kako bi priručnik bio primjenjiv u praksi i prilagođen potrebama organizacija civilnog društva, pored kratkog teoretskog pregleda koji se odnosi na objašnjenje pojma javnih politika i analize politika, zagovaranja i komunikacije među različitim dionicima, prikazan je strukturirano način izrade izvještaja iz sjene, korak po korak. Svaki od koraka popraćen je primjerom iz prakse.

Nadamo se da će organizacijama civilnog društva ovaj priručnik pomoći da vjerodostojno i odgovorno sudjeluju u praćenju javnih politika u području s kojim se bave i time utječu na njihovo poboljšanje.

Sadržaj priručnika:

  1. Javne politike i analiza javnih politika (što je javna politika i što znači analizirati javnu politiku)
  2. Izvještaj iz sjene (što je izvještaj iz sjene; tko ga priprema i zašto; kako pripremiti izvještaj iz sjene)
  3. Put do bolje javne politike (zagovaranje; komunikacija i dijalog nakon izrade izvještaja; komunikacija unutar tima - primjer društvene mreže Yammer)

Priručnik možete preuzeti ovdje.

Ukoliko želite preuzeti tiskanu verziju priručnika, kontaktirajte Marinu Vojković na e:mail: ured@odraz.hr ili telefon 01 4655 203.

 
ODRAZOVE vijesti