13.04.15

Glasajte za projekt KREATIVNI EXPRESS - put vlakom od Rijeke do Dortmunda za stvaranje vizije Nove Europe razvojem kreativnih industrija

ODRAZ sudjeluje i podupire ideju projekta Kreativni Express. Radi se o epskom trans-regionalnom putovanju vlakom koje otkriva europski kreativni potencijal. Putovanje započinje u Rijeci, dolazi u Maribor i završava u Dortmundu te se vraća u Rijeku. Molimo vas da svojim glasom podržite ovaj projekt - glasati možete do nedjelje 19. travnja 2015. godine.

Molimo vas da svojim glasom podržite ovu projektnu ideju - glasati možete do nedjelje 19. travnja 2015. godine. Financirat će se 12 projektnih ideja koje dobiju najviše glasova - zato nam je vaš glas važan.

* Glasati možete na sljedećem linku http://bit.ly/1GDaDQq.

* Za potrebe glasanja potrebno se registrirati na sljedećem linku https://advocate-europe.eu/en/idea-space#!/register.

Opis ideje projekta
Željezničke pruge su kroz stoljeće definirale europski razvoj, povezujući gradove, regije i ljude. Pozvani kreativci, donositelji odluka, predstavnici medija i slučajni putnici pridružit će nam se na putovanju Kreativnim Expressom u epskom željezničkom hackathon-u i upoznavanju potencijala europskih kreativnih industrija.

Europa se suočava sa zajedničkim problemom koji zahtijeva rješavanje radi izgradnje europske svijetle budućnosti. Područje kreativnih industrija je najbrže rastući sektor i treći najveći poslodavac u Europi. Stavit ćemo u fokus kreativne industrije kao pokretačke snage za Novu Europu u odgovaranju na nezaposlenost mladih i stvaranje zajedničke vizije budućnosti.

Na putovanju upoznajemo naše goste s putnicima te ih potičemo na promišljanje i razgovor o kreativnim industrijama u Europskoj uniji. Vlak predstavlja dinamičan ambijent za poticanje socijalne interakcije. Zajedno s građanima Europe želimo razgovarati o zajedničkim problemima, između ostalog o nezaposlenosti, a u isto vrijeme promovirati važnost kreativnih industrija u europskom budućem rastu. Za participativni pristup i kao alat za prikupljanje informacija koristit će se hackathon - često korištena metoda u sektoru informacijskih tehnologija. Radi se o organiziranim radionicama s ciljem proizvodnje rezultata u ograničenom vremenskom razdoblju (unutar 48 sati). Na kraju projekta bit će izrađen dokumentarni film o iskustvima putovanja te web stranica creativeexpress.eu.

Putovanje Kreativnog Expressa započinje u Rijeci, dolazi u Maribor, završava  u Dortmundu te se vraća u Rijeku.

Putovanje je podijeljeno na tri simbolična dijela:

  1. putovanje vlakom do Dortmunda uz participativne radionice, prezentacije i predavanja
  2. predstavljanje iskustava i prikupljenih informacija o potencijalu kreativnih industrija kroz inter-regionalnu suradnju na dvodnevnoj konferenciji u Dortmundu
  3. u povratku se razgovara s lokalnim donositeljima odluka i predstavnicima medija
 
inovacije