29.03.18

Direktorica ODRAZ-a sudjelovala u emisiji Tribina Trećeg programa Hrvatskoga radija

Direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić sudjelovala je 29. ožujka 2018. u emisiji Tribina Trećeg programa Hrvatskoga radija. Tema emisije bila je Uključenost u globalne razvojne projekte - Hrvatska kao globalni donator. Zajedno s Daliborom Matićem, Žanom Čorić i Mirjanom Iličić razgovarala je o hrvatskim razvojnim potencijalima.

Hrvatska država i društvo aktivno sudjeluju u nizu projekata suzbijanja siromaštva i nerazvijenosti diljem svijeta. Kroz različite institucije, poduzeća i udruge civilnog društva, Hrvatska već godinama pridonosi sigurnosti i miru, jačanju institucija, gospodarskom razvoju, obrazovanju i zdravstvu, u manje razvijenim zemljama, a hrvatski je angažman, iako razmjerno malen u usporedbi s velikim globalnim donatorima, zbog svoje posebnosti u njima često prepoznat i veoma cijenjen.

Iako ponekad sami nemamo taj dojam, posebnost Hrvatske leži u činjenici kako smo u samo dva desetljeća od svojeg osamostaljenja kao društvo i kao država prešli put od zemlje suočene s agresijom, humanitarnom krizom i primanjem razvojne pomoći, prema članici skupine najrazvijenijih i najutjecajnijih država na svijetu. Takva brza i uspješna tranzicija uzor je brojnim državama u svijetu a naša iskustva u tom procesu tražena su kako među donatorima, tako i među zemljama koji se danas suočavaju sa sličnim izazovima.

Usprkos tomu o hrvatskom sudjelovanju u međunarodnoj razvojnoj politici kod nas se relativno malo zna. Čest prvi komentar na informaciju kako se iz državnog proračuna izdvajaju sredstva za potrebite u drugim zemljama je: ne bismo li najprije trebali suzbiti siromaštvo kod nas? To je legitimno pitanje na koje će gosti Tribine ponuditi odgovor.

No tu je i niz drugih pitanja o temama koje su zanimljive, a uglavnom nepoznate hrvatskoj javnosti. Neka od njih su:

  • Gdje je sve i na koje načine Hrvatska aktivna kao država donatorica?
  • Koje su države Hrvatskoj prioritetne za razvojnu suradnju i zbog čega?
  • Je li Hrvatska razvojno više prisutna u zemljama u kojima žive Hrvati?
  • Koje su to komparativne prednosti Hrvatske u odnosu na puno veće i bogatije države kada je u pitanju razvojni i humanitarni angažman u manje razvijenim i nerazvijenim zemljama?
  • Kakve promjene Hrvatska želi postići u državama u kojima je prisutna kroz razvojnu suradnju?
  • Koje su promjene već ostvarene?
  • Kako se jedinstveni hrvatski razvojni potencijali - poput iskustava demokratske tranzicije, mirne reintegracije nekadašnjih okupiranih područja, te uključenja branitelja u mirnodopske procese - mogu bolje predstaviti i iskoristiti?
  • Kakvu korist Hrvatska ima od uključenosti u globalne razvojne projekte?

O tim su i drugim temama na Tribini 29. ožujka 2018. koju je vodio Boris Havel govorili Dalibor Matić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Žana Čorić iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Mirjana Iličić iz udruge Zdenac i Lidija Pavić-Rogošić iz udruge ODRAZ-Održivi razvoj zajednice.

Više informacija pročitajte OVDJE.

 
ODRAZOVE vijesti