19.10.16

Bolonjski primjer uspješne suradnje grada i građana

U sklopu projekta "Participativno upravljanje prirodnim resursima" koji se provodi na području Velike Gorice, od 5.-7. listopada 2016. posjetili smo grad Bolonju, gdje smo se imali prilike upoznati s brojnim primjerima uspješne suradnje grada i građana u području upravljanja javnim dobrima poput gradskih parkova i drugih javnih prostora. Na studijskom putovanju sudjelovalo je 40-ak predstavnika gradske uprave Velike Gorice, lokalnih komunalnih tvrtki, udruga i medija.

Službeni dio studijskog putovanja započeo je posjetom gradskoj upravi, gdje je Roberto Diolaiti, pročelnik gradskog odjela Grada Bologne za okoliš, energiju i urbanu regeneraciju prezentirao projekt "Bologna, sharing city".

Grad Bolonja je pionir u uspostavljanju građanskih inicijativa za boljitak zajednice. Naime, grad s građanima, udrugama i zadrugama potpisuje trogodišnje ugovore te im daje određena financijska sredstva za održavanje zelenih površina u gradu. Na taj način animiraju građane da aktivno sudjeluju u kreiranju javnog prostora te doprinose boljitku svoje lokalne zajednice. Građani volonterski kose travu, skupljaju lišće, održavaju kante za smeće, klupe i pješačke staze, a grad štedi novac koji bi inače morao davati nekoj privatnoj tvrtci. 

"Grad suradnje je evolucija ideje pametnog grada. S građanima, udrugama ili zadrugama sklapamo sporazume suradnje na područjima urbanih zajedničkih dobara, a to su zasad javni prostori, zelene površine ili napuštene zgrade", ističe Diolaiti.

Nakon uvodne prezentacije u gradskoj upravi, slijedio je posjet nekoliko gradskih parkova o kojima brinu sami građani -.parku dei Giardini, Voćnom parku, parku Lungoreno te parku Margherita u sklopu kojeg nam je prezentiran komunalni povrtnjak "Le Serre dei Giardini Margherita".

Kako nam je bilo na studijskom putovanju detaljnije možete pročitati na sljedećim poveznicama - o studijskom putovanju pišu Kronike Velike Gorice, H-alter, VG Danas, Portal Velike Gorice i Turopolja

Projekt "Participativno upravljanje prirodnim resursima" provode udruge DOOR, ODRAZ, Udruga gradova u RH, ZMAG i Grad Velika Gorica

 
studijsko putovanje