30.05.11

Autozasve® - portal za carpooling ili dijeljenje vožnji

U svrhu poticanja korištenja sustava dijeljenja vožnji i vozila, Fakultet prometnih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu je u sklopu CIVITAS ELAN projekta izradio web aplikaciju koja potencijalnim korisnicima omogućuje povezivanje i dogovaranje zajedničkih vožnji osobnim automobilom.

Dijeljenje vožnji ili carpooling je sustav koji se do sada u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i Zagrebu, koristio individualno, potaknut osobnim poznanstvima pojedinaca i najčešće bez dijeljenja troškova putovanja.

Ideja web aplikacije Autozasve® je upravo uspostava jedinstvenog  sustava, a budući je Zagreb postao grad zagušen prometom, dijeljenje automobila može biti jedno od rješenja koje će pomoći rasteretiti gradske prometnice u gradu od gotovo milijun stanovnika.

Korisnici sustava mogu biti pojedinci ili tvrtke s većim brojem zaposlenika. Pozitivna praksa velikih tvrtki u zemljama Europske unije je izrada plana putovanja za zaposlenike. Sukladno tim planovima, tvrtke potiču svoje zaposlenike upravo na zajedničko korištenje automobila, omogućavajući im u sklopu korporativnih web stranica carpooling aplikacije.

Važno je istaknuti da se dijeljenjem vožnji ostvaruje niz pozitivnih učinaka: smanjenje vremena putovanja, smanjenje zagađenja okoliša ispušnim plinovima te bukom, kao i smanjenje broja prometnih nezgoda.

NAPOMENA: Za korištenje aplikacije preporučamo Mozilla Firefox web preglednik.

Web aplikacija Autozasve® se nalazi ovdje

 
ODRAZOVE vijesti