05.04.19

[MAKER SPACES] Tri ključna trenda u pokretima stvaranja

Dr. Steve Harding, ravnatelj Instituta za kreativne inovacije izvještava o posjetu Zagrebu partnera na projektu Urban M i komentira trendove u pokretima stvaranja.

Projekt Urban M fokusira se na ključne trendove u pokretima stvaranja, posebice zajedničkih prostora stvaranja, i kako oni pomažu inovacijama u gradskim ekološkim sustavima.

U Zagrebu je u prostoru ZICER-a, 26. i 27. ožujka 2019. održan partnerski sastanak Interreg Europe projekta Urban M, a predstavnici partnera iz Birminghama, predstavili su neke ključne teme kako bi odgovorili na društvene trendove, složenost i interdisciplinarni rad.

Ti trendovi su: 'Izrada prototipa gradskog ekosustava', 'Proizvođači kao poduzetnici' i 'Inovacije u različitim područjima (Cross Innovation)'.

Tijekom sastanka, razgovaralo se o potrebi poticanja izrade prototipova u gradskom ekosustavu za rano testiranje novih ideja u proizvodima i uslugama. Mora postojati kritična masa aktivnosti za izradu zdravog eko sustava koji će napredovati, a u kojima će proizvođači sudjelovati u istraživanju i razvoju.

Trend "Proizvođača kao poduzetnika" izravno se odnosi na komercijalizaciju rezultata. Posljednje desetljeće doživjelo je rast coworkinga stoga vjeruju da je sada na redu suorganiziranje.

Trend "Inovacija u različitim područjima" odražava prevalenciju interdisciplinarnog rada u inovacijama i kako pokret stvaranja može funkcionirati u različitim područjima, uključujući STEAM, Fab Labs i suradničke pristupe u učenju. Sljedeća faza u inovaciji u različitim područjima će staviti naglasak na učenje kroz rad i radikalne inovacije - nove kombinacije koje proizvode rješenja na transdisciplinarni način.

Više informacija o projektu Urban M dostupno je na:

Izvor: interregeurope.eu

 
Urban M