05.04.16

Ured za udruge u suradnji s predstavnicima EGSO-a iz reda civilnog društva održao savjetodavni sastanak s ciljem informiranja o novim Globalnim ciljevima održivog razvoja za 2030.

Ured za udruge u suradnji s predstavnicima EGSO-a iz reda civilnoga društva organizirao je 1. travnja 2016. tematski sastanak s ciljem poticanja rasprave i razine informiranosti te aktivnijeg uključivanja OCD-a u procese izrade dokumenata te kreiranja europskih politika. Na sastanku je sudjelovala i direktorica ODRAZ-a, Lidija Pavić-Rogošić - predstavnica EGSO-a i članica radne grupe za izradu mišljenja.

U Hrvatskoj je gotovo nezapaženo prošla konferencija Ujedinjenih naroda o održivom razvoju održana u New Yorku 25. rujna 2015. godine, na kojoj je usvojen novi Program globalnog razvoja za 2030. (Agenda 2030).  Proces je rezultirao donošenjem novih 17 ciljeva održivog razvoja za razdoblje do 2030. godine.

Europski gospodarski i socijalni odbor odlučio je pripremiti samoinicijativno mišljenje Agenda 2030. - Europska unija posvećena održivom razvoju na globalnoj razini. U tom će se mišljenju EGSO osvrnuti na Agendu 2030., s naglaskom na moguću ulogu i doprinos Europske unije korištenjem vanjskih instrumenta djelovanja povezanih s financiranjem, doprinos EU u definiranju pokazatelja te na potrebne mehanizme koordinacije i uključenost civilnoga društva.

Stoga je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s predstavnicima EGSO-a iz reda civilnoga društva organizirao savjetodavni sastanak kako bi organizacije civilnoga društva obavijestili o ovom važnom procesu i temi "Globalni ciljevi održivog razvoja" te kako bi dobili povratne informacije koje mogu biti korisne članovima radne grupe EGSO-a pri izradi mišljenja. Zamjenica ravnatelja Ureda za udruge Vesna Lendić Kasalo pojasnila je cilj i koncept savjetodavnog sastanka, a gospođa Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ), predstavnica EGSO-a i članica radne grupe za izradu mišljenja, predstavila je Europski gospodarski i socijalni odbor, s posebnim naglaskom na proces izrade i glavne značajke mišljenja Agenda 2030.

Predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva i mreža koje se bave održivim razvojem doprinjeli su procesu izrade dokumenta svojim sugestijama i komentarima. U raspravi je sudjelovao i ekonomski stručnjak gospodin Vladimir Cvijanović (EGSO).

* Više informacija o temi "Globalni ciljevi održivog razvoja" dostupno je ovdje.

 
EGSO