08.07.16

U Bruxellesu održana konferencija "Sljedeći koraci za održivu europsku budućnost"

U Bruxellesu je 7. srpnja 2016. održana konferencija "Sljedeći koraci za održivu europsku budućnost" podnaslova "Reformiranje Europe - Provedba globalnih ciljeva održivog razvoja". Na konferenciji je sudjelovalo 250 sudionika iz različitih zemalja i različitih razina djelovanja.

Na početku konferencije sudionici sui imali priliku postaviti pitanja Fransu Timmermansu, prvom potpredsjedniku Europske komisije. Naglasio je kako u Europi treba promijeniti ekonomske modele, kako bi se išlo u smjeru održivih industrija i kružnog gospodarstva.

"Socijalna održivost mora biti dio priče o održivom razvoju u EU, jer je isprepletena s gospodarskim uvjetima i zaštitom okoliša. Ako nema sigurnih i dostojanstvenih radnih mjesta, nema ni socijalne sigurnosti" - istaknuo je Timmermans. Naglasio je da perspektive za održivi razvoj mogu mobilizirati mlade ljude.

U nastavku se razgovaralo o razini spremnosti država članica za provedbu 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Dosadašnja istraživanja pokazuju različite razine spremnosti pojedinih država, kako u opredijeljenju za uključivanje tih ciljeva u svoje politike, tako i stanja u pojedinim područjima koja obuhvaćaju ciljevi.

U nastavku konferencije na rasporedu su bile sljedeće teme, pod zajedničkim nazivom "Učiniti politike EU-a pokretačima provedbe globalnih ciljeva održivog razvoja":

  • Planet: održiva proizvodnja i potrošnja
  • Ljudi: društvena pravda i dostohanstven rad
  • Globalno partnerstvo i mir
  • Prosperitet: održivi biznisi i investicije.
 
EGSO