28.10.19

U Barceloni održan samit gospodarskih i socijalnih vijeća i sličnih institucija s područja Euromediterana

U Barceloni je 22. i 23. listopada 2019. u organizaciji Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) održan samit gospodarskih i socijalnih vijeća i sličnih institucija s područja Euromediterana. Cilj je ovih godišnjih skupova promicanje boljeg razumijevanja o važnim pitanjima koja utječu na organizirano civilno društvo u regiji te raspraviti kako rješavati zajedničke izazove s kojima se susreću.

Ove je godine skup usmjeren digitalizaciju malih i srednjih poduzeća na području Mediterana. EGSO na tu temu priprema mišljenje, u radnoj grupi sudjelovala je i Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a.

Neke od tema o kojima se razgovaralo: trošak nedigitalizacije, uloga obrazovanja i strukovne obuke na jačanje digitalnih vještina i njihov utjecaj na zapošljavanje mladih, digitalizacija kao prilika za suzbijanje depopulacije ruralnih područja, pristup financijama, socijalna uključenost i sl.

Razgovaralo se i o vanjskoj pomoći, investicijama i trgovini kao instrumentima smanjivanja ekonomskih migracija te međunarodnoj trgovini i turizmu kao globalnom programu za održivi razvoj.

Događaj je okupio oko 120 sudionika iz različitih gospodarskih i socijalnih vijeća ili sličnih institucija, predstavnike poslodavaca, sindikata, drugih gospodarskih subjekata i društvene interesne skupine i nevladine organizacije iz zemalja koje su članice Unije za Mediteran.

Sastanak je završio usvajanjem preporuka koje će biti upućene političkim vlastima zemalja uključenih u ministarske sastanke Euroromeda, kao doprinos civilnog društva njihovom radu. Dostavit će se i organizacijama civilnog društva u regiji.

Euromediteranski samit 2019. suorganizirao je EGSO i Tajništvo Unije za Mediteran (UFM). Događaj je sufinancirala Europska komisija.

 
Novosti iz EGSO-a