02.03.16

Tvoja Europa, tvoje mišljenje! Nek se čuje vaš glas - Hrvatski učenici izrazit će svoje mišljenje o pitanju migracija u Europi

Svake godine od 2010., stotinjak učenika dolazi u Bruxelles, u Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) raspravljati o relevantnim temama za mlade i Europu. To je prilika mladima za susret s učenicima iz drugih europskih država te za upoznavanje iz prve ruke s radom EGSO-a i EU-a. Ove godine će Hrvatsku predstavljati tri učenika iz srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka.

Tijekom tri dana, od 17. do 19. ožujka. 2016., u središnjici EGSO-a će s kolegama razgovarati o temi migracija.

U ovom trenu vjerojatno ne postoji izraženije pan-europsko pitanje od migracija. EGSO želi vidjeti humanitarniji pristup imigraciji i pitanjima azila te kao "glas" civilnog društva želi osigurati da se čuju stavovi, iskustva i ideje europske mlađe generacije.

EGSO provođenjem aktivnosti "Tvoja Europa, tvoje mišljenje!" istinski želi saznati mišljenje mladih o nizu pitanja: što zemlje domaćini mogu raditi na postizanju bolje integracije, koje praktične aktivnosti škole mogu poduzeti za migrante ili koje se mjere mogu poduzeti za podizanje svijesti građana o tim pitanjima.

EGSO želi potaknuti mlade na promišljanje o inovativnim rješenjima na izazov migracija s kojim se Europa i ostatak svijeta danas suočavaju.

Tijekom ožujka 2016., članovi EGSO-a će posjetiti škole u svojim zemljama te objasniti ulogu i aktivnosti EGSO-a. Oni će također pružiti pomoć učenicima i nastavnicima za bolju pripremu za odlazak na ovaj jedinstven događaj u Bruxellesu. Hrvatska članica EGSO-a, Lidija Pavić-Rogošić, posjetit će školu na Krku 4. ožujka 2016. Više pročitajte ovdje.

#YEYS

 
EGSOYEYS2016