10.11.16

Sudjelovanje na konferenciji Cork+20

U organizaciji Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i Odbora regija, 9. studenog 2016. je u Bruxellesu održana konferencija "Cork+20: Zaostajanje ruralnih područja više nije opcija". Na konferenciji je sudjelovala direktorica ODRAZ-a i članica EGSO-a Lidija Pavić-Rogošić.

Prije 20 godina je usvojena Deklaracija iz Corka, kojom se apeliralo na ujednačeniju raspodjelu javnih sredstava i investiranje u urbana i ruralna područja. U novoj Deklaraciji Cork+20, naglašena je potreba za "ruralnom provjerom" odnosno "sustavnim pregledom svih makro i sektorskih politika kroz ruralnu leću".

Stječe se dojam da je danas trend okrenut prema manje ambicioznim i odlučnim opredjeljenjem za boljitak i interes ruralnih područja.

Koncept "ruralne preferencije" u alokacijama javnih sredstava, koji je prije 20-ak godina trebao odigrati važnu ulogu za razvoj ruralnih politika, danas se ne nalazi. Jedini pozitivni pomak je davanje važnosti pristupu odlučivanju odozdo, što je vidljivo u LEADER-u i CLLD-u.

Ciljevi konferencije bili su raspraviti s Komisijom, Parlamentom i Vijećem trenutno stanje ruralnih teritorija, 20 godina nakon Deklaracije iz Corka te apelirati na ta tijela da osmisle i poduzmu konkretne mjere za provođenje "ruralne provjere" svih politika EU, koja bi imala utjecaj na regionalne i strukturalne politike, uključujući sektorske, kao npr. prometne i energetske. Na konferenciji su predstavljeni konkretni podaci o ruralnim područjima - od karakteristika, pristupačnosti i mobilnosti do trendova preobrazbe.

 
EGSO